Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Депутатите приеха въвеждането на термина "интимна връзка" в Закона за защита от домашно насилие
Автор: Самуил Иванов 12:53 / 07.08.2023Коментари (0)666
© Фокус
Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие, предаде репортер на "Фокус". 

Законопроектът бе приет със 144 гласа "за", 58 "против" и 9 въздържали се. С промените се предвижда отпадане на понятието "фактическо съпружеско съжителство", а вместо това въвеждане на дефиницията "интимна връзка". 

От "Има такъв народ" смятат, че с настоящия законопроект за Наказателния кодекс не се постига нужният ефект. Цветан Предов попита защо трябва да отпадне понятието фактическо съпружеско съжителство, а вместо това да влезе интимна връзка. Според него, докато се установи дали има интимна връзка, или не, това може да се използва за злоупотреби. Предов заподозря вносителите на промените в опит да прокарат текстове от Истанбулската конвенция, които по думите му са противоконституционни.

От БСП подкрепиха позицията на ИТН. Георги Свиленски заяви, че вносителите трябва да представят законопроектите си. Свиленски помоли Бойко Борисов да излезе на трибуната и да поясни какво се разбира под понятието "интимна връзка“.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ призова народните представители да не използват ирония, докато се разглежда законопроектът. Тя поясни, че с понятието "интимна връзка“ се цели създаване на механизъм за защита за жертвите на насилие, които обаче не са в съпружески отношения. Бившият правосъден министър поясни, че понятието "фактическо съпружеско съжителство“ ще бъде запазено с цел яснота, а към него ще бъде добавено понятието "интимна връзка“.

"Елементите, които включва една интимна връзка бяха много ясно очертани по време на Правна комисия. На второ четене ще бъде направена необходимата редакция, която ще звучи по следния начин "Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални взаимоотношения между две лица независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правнорегулиране от друг закон. "Трайни“ са отношенията с продължителност от поне 60 дни“, заяви Йорданова.

По думите й с тези поправки в закона ще се въведе по-голяма прецизност в изказа и ще се затворят възможностите за злоупотреби с разширената закрила, която би се предоставила с този закон.

Според Иван Ченчев от БСП дадената от Йорданова дефиниция е неясна. Той обясни, че няма как да се преброи колко дни са минали от взаимоотношенията между двама души.

"Кой ще брои тези дни, а ако са минали 30 дни, какво правят партньорите. Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е някакво нечувано безумие, което се опитвате да сътворите върху безумието, което сте внесли“, заяви Ченчев.

Той каза още, че част от превенцията на домашно насилие е именно реформата на образователната система.

Андрей Чорбанов от ИТН също попита как може да се определи началото на интимната връзка – дали от първата среща, или от първия сексуален контакт.

Надежда Йорданова поясни, че поставянето на времева граница, повдига множество въпроси. По думите й българският съд ще намери най-добрият баланс за правоприлагане, а за това как ще бъде доказвано, тя смята, че адвокатите знаят как да го направят. Йорданова също подкрепи тезата, че трябва да има реформа в образователната система.

"Ние гледаме изменение в Закона за домашно насилие. Това е законът, който дава закрила. Ние не променяме Наказателния кодекс с това“, уточни тя.

Петър Петров от "Възраждане“ заяви, че внесеният законопроект, който се обсъжда днес, е опит за надграждане на предходните промени, които бяха направени през изминалия месец в Закона за защита от домашното насилие. Петров уточни, че в закона трябва да бъде вкаран текст, който да урежда отношенията между двама души, които обаче не са във фактическо съпружеско съжителство. От "Възраждане“ смятат, че между първо и второ четене трябва да се добави текст, който да посочва, че лицата са в трайни взаимоотношения, когато са в предходна фаза на съпружеското съжителство. Петров каза още, че това как могат да бъдат доказани тези взаимоотношения може да стане по три способа от Гражданско-процесуалния кодекс: чрез оглед и освидетелстване, експертиза и чрез свидетели.

Радостин Василев заяви, че от ПП-ДБ ще предложат 60 дни, за да може да се счита, че двама души са в интимна връзка, защото от толкова време функционира некоалиционното управление между първата и втората политическа сила.

Маргарита Махаева от "Възраждане“ заяви, че не трябва да бъде изключвана хипотезата за насилие над мъже. Тя също така поиска да бъде даден максималният срок от 21 дни за разглеждане на законопроекта между първо и второ четене.

Кирил Петков заяви, че обществото е дало ясна заявка "Нито една повече“. Бившият премиер каза още, че Дебора и извършителят на престъплението срещу нея са били в интимна връзка. Съпредседателят на ПП-ДБ обяви, че от парламентарната група застават твърдо зад промените и няма да отстъпят, така че да няма повече такива случаи.

Костадин Костадинов заяви, че не се е обърнало внимание на други престъпления, които са били извършени през изминалата седмица. Той смята, че всички престъпления са отвратителни и бе категоричен, че в Наказателния кодекс има текстове, които казват ясно какво трябва да бъде наказанието. 

Тошко Йорданов репликира думите на Костадинов, казвайки, че институциите в страната не си вършат работата и ако това не беше така, парламентът нямаше да се събере на извънредно заседание днес. 

Лидерът на "Възраждане" обвини ПП-ДБ в цинизъм. Според него втората политическа сила се е опитва да използва случая с Дебора от Стара Загора за своите политически цели. Костадинов обаче поясни, че гражданите, протестирали миналата седмица в цялата страна срещу насилието, са викали за оставката на правителството. 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС заяви от трибуната, че ако народните представители искат да разрешат проблема с домашното насилие, трябва да разгледат въпроса с ограничителните заповеди. Според него именно ограничителните заповеди биват постоянно нарушавани, а органите на реда не могат да реагират правилно поради липса на яснота. 

Корнелия Нинова заяви, че обществото в страната ни боледува от липса на справедливост и от липсата на функциониращи власти. 

"Обществото ни е болно, но от липса на справедливост. Домашното насилие е отвратително престъпление, но е част от много по-голям проблем - от агресията, омразата, от противопоставянето и насилието. Още по-голямо внимание заслужава насилието между деца в училище, насилието по улиците между агресивни шофьори, насилието от съседи на етажна собственост. Проблемът е огромен. В резултат на този проблем - на агресия, омраза и липса на справедлиовст, избухнаха тези протести. Според нас те бяха естествени и нормални. Те бяха протести срещу функционирането на системите - на законодателната, изпълнителната и съдебната власт", заяви тя. 

Председателят на БСП каза още, че обществото няма да позволи на политическите сили да употребят насъбралото се недоволство. Според нея именно заради това след това шествията не са продължили. 

Нинова коментира и предложението за въвеждане на дефиниция "интимна връзка". По думите й всички експерти са категорични, че тази поправка не е обмислена. За нея този текст блокира борбата с насилието, защото, за да накажеш насилника, първо трябва да докажеш интимната връзка. Тя заподозря вносителите в опит да прокарат принципите на Истанбулската конвенция и заобикалянето на Конституцията на страната и Семейния кодекс.

Йордан Иванов от ПП-ДБ поясни, че с предлаганите промени в Закона за защита от домашното насилие се предвижда увеличаването на обхвата на лицата, които са жертва на подобен тип посегателства, а не прокарването на други идеи.



Още по темата: общо новини по темата: 231
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
27.03.2024 »
03.03.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: