Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Парламентът прие заседанията на общинските съвети да се излъчват онлайн
Автор: Самуил Иванов 11:20 / 26.09.2023Коментари (0)626
© Фокус
Народното събрание прие на първо четене законопроект за допълнение и изменение към Закона за местното самоуправление, предаде репортер на "Фокус“.

Законопроектът бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН. От ДПС и БСП се въздържаха.  

Той бе внесен от ПГ на ПП-ДБ като цели по-голяма прозрачност при дейността на общинските съвети и местната власт.

Със законопроекта се предлагат въвеждането на онлайн излъчването на заседанията на общинските съвети и на неговите комисии като те се излъчват на интернет страниците на общините.

Освен това се предлага и предварително оповестяване на дневния ред на общинските съвет, както и въвеждането на поименно гласуване, което да се отразява в протокола от заседанието (бел. от ред. - това предложение ще бъде оттеглено от вносителите заради утежняването на местните бюджети).

ПП-ДБ предлагат и създаването на публичен регистър, в който да се вписват задаваните към кмета въпроси, от страна на общинските съветници, както и неговите отговори.

"Считам, че трябва да се предприемат мерки за аналогично функциониране на местните общини (бел. от ред. – както функционира Народното събрание на страната). Ако една община не може да си осигури онлайн излъчване на сесията, ако една община не може да направи така, така че да води протокол на комисията си, да го сканира и качи на страницата си, то тогава трябва да преосмислим дали тя трябва да функционира технически“, заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Манол Генов от БСП изрази съображения, че тези предложения натоварват финансово българските общини. Според него тези промени налагат финансови ангажименти на общините, но според него никой не отговарял на въпроса кой ще осигури тези средства. Той каза, че парламентарната група на БСП ще се въздържат при гласуването. Той увери, че БСП не са против прозрачността и онлайн излъчването, но този регистър според него е неефективен, защото голяма част от кметовете не отговарят на въпросите.

Йордан Иванов бе категоричен, че онлайн излъчването на сесиите на общинските съвети няма да се отрази на местните бюджети, но предложенията, които биха били, ще бъдат оттеглени (бел. от ред. - това за поименното гласуване). Той коментира и твърдението, че кметове не отговарят на всички въпроси, по думите му това ще покаже кой не желае да бъде отговорен пред проблемите на хората на местно ниво.

Танер Али от ДПС заяви, че те биха могли да подкрепят законопроекта, но след промени между първо и второ четене. По думите му от ДПС искат общините да изглеждат като европейски и да станат по-благоприятни за живеене. Али каза, че трябва да се гарантира прозрачността, но по думите му повече от 175 общини няма да имат възможност за финансирането за онлайн отразяването на сесиите на общинските си съвети. ДПС ще се въздържат на първо гласуване, но между първо и четене ще направят предложения.

"Възраждане“ също бяха категорични, че ще подкрепят законопроекта. По думите на лидера на партията Костадин Костадинов дейността на общините трябва да бъдат публични. Той определи като несъстоятелни аргументите на ДПС и БСП, че това не можело да се случи.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че със законопроекта се въвеждат редица задължения към общинските съвет, без да е ясно кой ще следи за изпълнението. По думите на Марин Маринов един общински съветник не може да нареди на кмета какво да прави. Той отбеляза, че някои общински съвети имат и собствени сайтове.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: