Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Парламентът реши да отнеме концесията на "Лукойл" на "Росенец"
Автор: Самуил Иванов 14:09 / 21.07.2023Коментари (0)1074
© Фокус
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за контрол по по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде репортер на "Фокус". С така приетите промени се предвижда концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец" да бъде отнета. 

Законопроектът бе подкрепен с гласа 134 "за", 45 бяха "против", а 14 се въздържаха. 

Законопроектът цели привеждане в пълно съответствие на българското законодателство с изискванията на европейските регламенти. 

В хода на дебата от "Възраждане" завиха, че ще гласуват "против" законопроектът. 

"Липсва анализи и тази липса ни кара да бъдем изключително внимателни какви ще бъдат последствията както за българската държава, така за българската икономика, така за българския потребител. Безспорно ще започна дело срещу държавата, а въпросът е кой ще защити държавата", заяви Драгомир Стойнев.

Депутатът от БСП изрази опасение, че цените на горивата могат да се увеличат, ако бъде окончателно приет законопроекта. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че нито една фирма в бъдеще няма да има възможността да "извива ръцете" на българската държава и призова да не се спекулира с това дали ще има газ страната, или не. 

"Само преди няколко месеца въведохме фигурата на особен управител, която няма да позволи на компании като "Лукойл" да рекетират по какъвто и да е начин българската държава. Само преди няколко месец "Лукойл" бяха наредили български министри на пресконференция да обясняват и да се кълнат как ще продължи работата на "Лукойл" и тя няма да бъде възпрепятствана по никакъв начин", каза Мирчев. 

Цончо Ганев каза, че не знае как ще дойдат доставките от петрол: "Те хубаво ще национализират, но не разбрахме как ще дойдат доставките на петрол. Това, което разтягат локуми, реалността е съвсем различна. Никой не коментира доклада, който е в секретно деловодство, в който ясно и точно ДАНС казва какво ще се случи".

Борислав Гуцанов от БСП каза, че от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат решение, което ще окаже негативно влияние върху държавата. Той обясни, че отнемането на концесията може да доведе до завеждане на дела срещу страната ни, които ще излязат на милиарди левове неустойки. 

"Вие сте на път за две седмици да унищожите всичко, което е съградено в държавата", заяви той.

Днес имаме златна възможност тази неизгодна за България концесия да бъде  прекратена на база европейския регламент, като ние просто трябва да го приложим  България. Аз не мисля, че има нещо лошо ние да се възползваме от тази възможност без никакви последици и никакви неустойки за българската държава ние да се отървем от тази неизгодна концесия, да върнем пристанището на българската държава и, разбира се, контрола върху входа и изхода на това пристанище", заяви Димитър Найденов от ПП-ДБ. 

Според Искрен Митев БСП и "Възраждане" защитават руския интерес и застават срещу възможността България да възстанови контрола си върху пристанището. 

Борислав Гуцанов обяви, че от БСП ще внесат проекти на решения за прекратяване на други концесии още следващата седмица.

Хамид Хамид от ДПС бе катеогричен, че решението не е прибързано. Той се позова на регламента на ЕС, който гласи, че всички поръчки или концесии, отдадени на Русия, трябва да бъда прекратени.

"Януари месец беше приет закон България със закъснение да изпълни този регламент. В закона обаче е останала вратичка, която служебното правителство използва и не прекратява концесията, въпреки че законът ги задължава. Днес затваряме тази вратичка и задължаваме правителството на Република България да прекрати тази концесия", заяви той.

Делян Добрев заяви, че страната ни има пристанище, от което може да получава доставки на петрол и нефт от целия свят. 

"Единствената държава в Европа, която има излас на море, но се тръшна на Европейската комисия, а тя разреши само на България, от всички страни в Европейския съюз, да внася руски петрол. Защо правя разлика, защото държавите, които нямат излас на море, имат тръба, от която получават нефт. Ние имаме пристанище. На това пристанище не само може, а пристига петрол от целия свят. "Лукойл" спечелиха милиарди и продължават да печелят и сега", каза той. 

Добрев каза, че ще внесе проект на решение да бъде отнета дерогацията на

"Лукойл" за руския петрол, защото според него тя по никакъв начин не е оказала положителен ефект върху българските граждани.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: