Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Парламентът смекчава наказанието за обида на публична личност
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 09.11.2022Коментари (0)713
©
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които наказанията за обида и клевета към публични личности се намаляват, предаде репортер на Агенция "Фокус". Целта е квалификациите по този вид престъпления да не се използват като инструмент за натиск над медиите.

Това е първата законодателна промяна, която трябваше да се направи до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост.

"С този законопроект България трябва да свали от себе си обвинения от Европейския съд за правата на човека. България не спазва начина, по който се налагат наказанията за обида и клевета и се нарушава свободата на изразяване. Стандартът е, че публичните лица трябва да имат по-висока търпимост съм обида и клевета от другите", посочи правосъдният министър Крум Зарков.

Бяха приети и промени, които защитават правата на хората като се наказват расистките и ксенофобските изказвания, подбуждащи към омраза.

"На 9 срещу 10 ноември националсоциалистическия режим слага началото на Холокоста. Направихме опити в България да бъдат възприети световни норми и да се разпознават в България човеконенавистни режими. България ще се впише в цивилизационния контекст и ще преследва тези, които боравят с подобна реторика. Нееднократно сме ставали свидетели на поругаване на храмове и паметници", заяви Георг Георгиев от ПГ на ГЕРБ- СДС.

"Тези законопроекти са важни за нас, защото отстояват европейските ценности на свободните хора", посочи Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България".

От ДПС изразиха подкрепа и към двата законопроекта.

От "Възраждане" определиха законопроектите като "глупост" и заявиха, че вместо депутатите да се занимават с тях, би трябвало да разглеждат промени, свързани с борбата с битовата престъпност.

"Чухме няколко пъти, че за да получим парите по Плана за възстановяване, трябва да приемем тези законопроекти. Това значи, че пари се дават с условие", коментира председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" възразиха, че дебатът дали тези законопроекти са важни или не е излишен.

"Не е вярно, че ще останат незащитени длъжностните лица, които ще бъдат обидени и наклеветени. Този законопроект поставя знак за равенство между всички български граждани", заяви Рена Стефанова от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Гледаме законопроектите, внесени от МС. Това е представата за спешност на министерството на правосъдието", коментира Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ- СДС.

"Служебният кабинет подготви всички законопроекти по два белега: тези, които са по Плана за възстановяване и след това, където има висящи производства срещу България", аргументира се служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

За да влязат в сила, законопроектите трябва да бъдат одобрени и на второ четене в пленарната зала.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: