Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На вниманието на шофьорите: Десетки са отсечките на смъртта!
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 18.09.2022Коментари (0)515
©
Пияни и дрогирани шофьори – за съжаление те не са изключение, а все по-честа картина по пътищата на България. Въпреки, че държавата обяви война на джигитите, и тази седмица не липсваха инциденти. Някои от тях бяха куриозни. В същото време неправителствените организации постоянно алармират за рискови участъци. Над 90 са те, сочи анализът на Европейския център по транспортни политики.

Нито един първокласен път в България не може да покрие минималните нормативни изисквания. До това заключение стигат от Европейския център за транспортни политики. А в действителност войната по пътищата продължава и от Центъра поясняват, че отсечките, които крият потенциална опасност от инциденти, са над 90. Сред тях са пътя Русе - Бяла, Кресненското дефиле, отсечката край село Микре, АМ "Тракия" между Стара и Нова Загора, пътят София - Самоков и други.

Десетки са отсечките на смъртта, на които всекидневно стават катастрофи. Така години наред мрачната статистика продължава да се допълва от загубени животи на пътя. Най-пресният случай е жестока верижна катастрофа на пътя София – Самоков. Почти 2 седмици след катастрофата, следите на мястото вече са заличени. Инцидентът стана в района на Панчарево, когато автомобил навлиза в насрещното и ударя други две коли. При сблъсъка загинаха двама души - шофьорът на автомобила и 16-годишно момиче. След 4 операции, продължили повече от 12 часа, животът на 18-годишния Александър е вън от опасност.

Година след трагичната катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му деца, хората искат трафикът да бъде изведен през околовръстен път. Красимира Митева е инициатор на протести за обезопасяване на отсечката. По думите й за една година нищо не се е променило.

И докато едни чакат промяна в движенето, други се надяват на възмездие. Гюлсум губи сина си и двете си внучета. Всяко ново преминаване през мястото връща спомените и болката й. "Нищо не се промени, какво ще се промени - само болка. Много обещаваха, но нищо не става. Да правят каквото трябва, за да не загиват другите хора, децата", призова жената.

Като отсечка на смъртта се прослави и Кресненското дефиле. Там властите отчитат спад на катастрофите. През изминалата година там са станали общо 55 инцидента, в които са загинали петима души, а 37 са били ранени. Три месеца и половина преди края на тази година в района има 17 катастрофи. А в борбата с войната по пътища се включиха и ограничителни колчета. Част от тях обаче не оцеляха дълго и бяха премахнати от вандали.

Друг опасен участък с концентрация на ПТП е на пътя София-Варна край ловешкото село Микре. От двете страни на пътя има бензиностанции и често шофьорите предприемат забранени маневри, за да излязат на първокласния път. При такъв случай миналата година загина семейство, а участник в инцидента беше тогавашния член на УС на АПИ проф. Олег Асенов, който заяви, че е пътник в автомобила. Преди месец, вероятно поради тази причина, на това място бяха поставени гумени ограничители за недопускането на  обратен завой. Въпреки това, тази маневра беше засечена от наш екип.

10-ма са загиналите от началото на годината в отсечката на смъртта между Русе и Бяла. През миналата година там са станали 138 катастрофи с 18 жертви. Радослав Иванов пътува по опасната отсечка почти всеки ден и обяснява, че дори и да спазва правилата, риск от инцидент винаги има заради несъобразителността на останалите шофьори и състоянието на пътя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: