Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наближава моментът, в който Жоро Милионера ще излезе от затвора. Има ли план за след това?
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 13.06.2019Коментари (1)2485
©
Родителите на Георги Енев, който през 2012 година изчезна с почти 1,5 млн лева, изчистиха ипотека заради кредит, който взе синът им. Те са успели да платят цялата сума, вноските за връщането, на която се считаха за една от причините Жоро Милионера да сложи ръка на инкасото, показа проверка на "България Днес".

Донка и Тодор Еневи са изплатили изцяло договорната ипотека към банката дни преди рождения ден на майката, на който тя става на 59 години. Апартаментът, който е на метри от пловдивското Първо районно управление на полицията, е ипотекиран през 2008 година.

След като Милионера духна с инкасото, а по-късно се предаде и се изправи пред съда, стана ясно, че преди да извърши удара, е плащал по 400 лв. месечно за главницата и лихвите. Кредитът от близо 21 000 евро взел той, но за гаранция е ипотекиран апартаментът на родителите му. Причината е, че Енев няма никакво имущество, единствено мотопедът му беше конфискуван с присъдата.

Парите взима, след като се жени за красавицата Петя и им се ражда бебе. По-късно обаче те се разделят, а Георги Енев продължава да плаща кредита. Не спира да се грижи и за детето си. Помага му баща му Тодор, който по онова време работи в чужбина. Въпреки това паричните постъпления на Георги Енев не били достатъчни, за да може същият да поддържа желания жизнен стандарт, и най-вече да си закупи собствено жилище, за да може да живее отделно от своите родители, бе посочено в мотивите на една от присъдите по делото.

Донка и Тодор вероятно са успели с неистови усилия да платят кредита, за да стане отново техен апартаментът. Не е ясно дали някой от близките на Жоро Милионера знае къде са скрити торбите с евро, долари, швейцарски франкове и левове, които изчезнаха от инкасо автомобила, който Енев изпразни почти до дупка.



Любопитен факт е, че част от парите бяха на банката, от която Георги е взел кредита. Родителите на Енев явно не искат да участват в кашата, която забърка синът им. Само дни след като той се предаде на полицията, стана ясно, че някакъв мъж е позвънил на вратата на апартамента им, подал сак и избягал. Донка и Тодор намерили вътре 25 000 лева, но ги предадоха на ченгетата. Беше направен фоторобот на куриера, но той така и не бе открит.

Идната седмица се навършват 7 години. откакто Георги Енев духна с парите. Той вече щеше да е на свобода, ако бе останала в сила присъдата му на първа инстанция. От Пловдивския окръжен съд той получи 12 години решетки, но тъй като делото се проведе по съкратена процедура, те бяха редуцирани на осем. Още от самото начало Милионера искаше да работи зад решетките, за да съкрати престоя си там, като два дни се водят за три. Беше обаче трудоустроен едва преди три години, защото отначало нямаше свободни работни места.

Втора инстанция поряза Енев, а решението бе потвърдено и от Върховния касационен съд. Окончателното решение бе за 18 години лишаване от свобода, съкратено на 12, и влезе в сила през януари 2014 година. Година и половина по-рано Енев вече беше в ареста. Той отказваше да използва възможностите за обжалване на най-тежката мярка за неотклонение, явно наясно, че това време ще бъде счетено за част от присъдата. Така Жоро Милионера трябва да излезе на свобода през лятото на 2024 година.

Заради работата му зад решетките срокът вече е намалял до началото на 2023 година. Енев преполови присъдата си и това му дава възможност да поиска условно предсрочно освобождаване. Той не се е възползвал от тази възможност. Според адвоката му Георги Кутрянски това е правилен ход, защото шансът се увеличава при изтърпяване на 2/3 от присъдата. Това вече е факт и нищо чудно веднага след съдебната ваканция Жоро Милионера да се изправи пред съда, за да поиска свободата. Засега още не е търсил Кутрянски, но юристът напомни, че Енев всъщност може да ползва и друг защитник по делото, пише "България днес".

Неизвестни от разследването

Георги Енев изчезна след обира на 22 юни 2012 година и беше обявен за издирване. Полицията започна мащабно разследване. Според разпространената информация двама свидетели видели как Енев прехвърля торбите с парите от инкасото в семейния "Опел Кадет" на "Петрова нива", пресечка на улицата, на която живее в Пловдив. Охранителят се преоблякъл на място и веднага избягал с колата.



Зарязал я на пътя за хижа "Родопски партизанин". Разследващите смятаха, че оттам е духнал с друга кола и е имал съучастник. Тези факти и до днес не са потвърдени.




Още по темата: общо новини по темата: 14
19.12.2022 »
18.05.2022 »
03.04.2022 »
02.04.2022 »
01.04.2022 »
07.01.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: