Над 1 милион българи страдат от безсъние

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:02 / 16.03.2017
791
Повече от 45% от хората по света, включително и в България, страдат от заболявания, свързани с нарушения на съня. У нас над 1 милион българи са засегнати от инсомния, синдром на неспокойните крака, сънна апнея или друго от общо 41-те подобни заболявания, показват медицинските данни.

Около 30 на сто от възрастното население са с хронично безсъние, а 17% от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст са със сънна апнея. Това съобщи специалистът по медицина на съня във Военномедицинска академия д-р Петър Чипев.

Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост, поясни д-р Чипев. По думите му при това заболяване се увеличава рискът от поява на артериална хипертония или диабет. Многократно нараства и опасността от катастрофи и трудови инциденти заради заспиване през деня, тъй като при засегнатите от болестта хъркането прекъсва REM - фазата на съня, и го прави непълноценен.

Според лекари мнозина обаче не различават проявите на сънната апнея от традиционното хъркане и затова не малко хора, засегнати от нея, не подозират, че са болни.

Същевременно се оказва, че в България няма клинична пътека за изследване и лечение на нарушенията на съня. Такива пациенти обикновено се приемат в болниците с диагноза ларингити. По тази причина не е ясен и точният брой на засегнатите от тези заболявания, тъй като лечението им се отчита и предоставя като друга диагноза в Националния център по обществено здраве и анализи.

По данни на Световната здравна организация липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни и редица други болести.

Оказва се, че ако спите по-малко от 7,5 часа нощем, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване, каза Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб". Дори само 45 минути по-малко сън забавят метаболизма с цели 6 процента, допълни тя и поясни, че следобедната дрямка, дори да е само половин час, има освежаващо действие върху всички органи и системи в тялото и укрепва психиката.

Оказва се обаче, че ако не спим достатъчно, е опасно да наваксаме пропуснатото със спане повече от полезните 7,5 часа.

Прекомерният сън също вреди на здравето. Повече от 8 часа сън на нощ могат да увредят сърдечно-съдовата система, да създадат риск от инсулт, инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Фондация InSpiro, с подкрепата на пациентски организации "Заедно с теб", започват кампания за популяризиране на социално значимата болест обструктивна сънна апнея, каза Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".

Източник: Монитор


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).