© | Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост заради това, че е по-евтино."Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите", коментира Момчил Неков по време на обсъждане на доклад относно палмовото масло късно снощи на пленарната сесия в Страсбург.
"Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост", допълни българският евродепутат.
"Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни", казва още Неков.
Според оценки на експерти около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост, смята Момчил Неков.
За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.
Източник: Нова тв |