Над 120 хиляди българи се завърнаха от чужбина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:31 / 16.02.2021
1029
Пандемията направи това, което куп правителства не успяха – върна у дома част от българите, разпилени по света. Преди дни вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова отбеляза, че са 121 000 души, пише Retro.bg

Умните ще останат, смята анализаторът Светозар Гледачев, като в образа на "умните“ събира висококвалифицираните специалисти, с добро образование и натрупан опит. Вече е ясно, че те могат да работят от всякъде, стига да имат компютър и връзка с интернет, аргументира се той. Редовите гастарбайтери обаче вероятно ще се върнат обратно във втората си родина в търсене на препитание.

Емигрантите имат две лица – самотно и уморено в страната, където са избрали да отидат, и самоуверено и леко надменно – пред сънародниците си у дома. Далеч от родината те носталгично мечтаят за дъха на липи от родната улица, нашенската лютеница и баница, осъзнавайки истинския смисъл на думите "дърво без корени“. Ваканцията в България обаче прекарват по съвсем друг начин, в стил "ауу, ама как можете да живеете по този начин, в UK такова нещо не може да се случи“, изречено непременно с лек чуждоземски акцент.

Третата порода са най-ценни за България. Това са хората, натрупали знания и безценен професионален опит в чужбина, но в крайна сметка избрали да се върнат тук. Те се превръщат в двигател на много граждански процеси, нов манталитет, среда и общуване.

Ефекта от 121 хилядите завърнали се българи статистиката вече го отчете. Те си дойдоха с парите и вдигнаха вътрешното потребление не само на дребно. С това икономистите се опитват да обяснят мистериозните данни на НСИ за повишено потребление в България при падащо в целия ЕС. Емигрантите са любима категория клиенти и на брокерите на имоти. Те обичат да инвестират в селски къщи или големи апартаменти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).