Над 120 вируса ни заплашват през лятото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 01.08.2016
807
Над 120 вируса ни заплашват през лятото, някои от тях в редки случаи могат да причинят дори диабет. Вирусът Зика обаче към момента не е проблем за страната ни, тъй като е съмнително дали въпросният вирус може да се адаптира към комарите у нас. Това информира днес вирусологът акад. Ангел Гълъбов, като припомни, че единственият начин за превенция от тези летни вируси е личната хигиена, съобщава Дарик.

При 3/4 от случаите на вирусите, които ни заобикалят в горещините, няма клинична картина, информира акад. Гълъбов. Той допълни, че летните вируси не представляват летен грип и летният грип всъщност не е грип, тъй като грипът е свързан с хладния сезон. За разлика от грипа, обаче, летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два, като причиняват най-често болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство. Важно е да се знае, че срещу тези вируси ваксина няма, тъй като не могат да се създадат ваксини срещу 120 вируса. Затова единственият начин за предпазване остава личната хигиена. В това число измиване на ръце, добро измиване на плодове и зеленчуци, много добра хигиена при приготвяне на месо. Ентеровирусите могат да бъдат и опасни, тъй като в отделни случаи преминават през тънките черва и засягат централната нервна система. Могат да причинят менингит и дори диабет. Най-рискови за летните вируси са децата и хората с хронични заболявания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).