Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река Дунав, акостираха край Видин
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 15.08.2023Коментари (0)3577
© Община Видин
Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река Дунав, акостираха край Видин в понеделник. Участниците в международния гребен поход ТИД 2023 (TID – Tour International Danubien) са стартирали на 25-ти юни  от изворите на Дунав при Инголщат, Германия.  

Представителят на Българската федерация по туризъм Артьом Цветанов обяви, че до момента има над 130 участника в регата. Тази година в нея участват представители на  Нидерландия, Австрия, Испания, Швейцария, Румъния, Унгария, Сърбия, Канада и България, допълни Цветанов.

Днес за всички участници е организирано  от Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей, туристическа обиколка на Видин за запознаване със забележителностите му, сред  които и реновираната Видинска синагога, превърната в Културен център "Жул Паскин“, крепостта "Баба Вида“, музеите -Кръстата казарма и Конака, Епиграфския център.

Снощи се състоя официална церемония по посрещането на гребците пред единствения в страната закрит Епиграфския център, разположен в близост до средновековната крепост "Баба Вида“, където е и разноцветния бивак на участниците в похода. По традиция представители на Община Видин, в лицето на заместник-кметът Борислава Борисова, приветстваха гребците с "Добре дошли“. "Радвам се, че за поредна година Видин е домакин на регатата по река Дунав. Вярвам, че в рамките на тези два дни ще успеете да разгледате богатото ни културно-историческо наследство, с което се гордеем. Убедена съм, че всеки един от Вас ще си тръгне от нашия град с прекрасни спомени“. Тя  пожела  на участниците, които ще плават до крайната точка на похода -Силистра здраве, положителни емоции и попътен вятър, съобщават за "Фокус" от общината.

Със специална грамота от Община Видин бе удостоен  Красимир Павлов от Варна, който ще гребе за 50 път в участъка от Видин до Силистра. Танцьори от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“ поднесоха изненада на участниците и гостите на Видин.

Международната туристическа регата ТИД (TID – Tour International Danubien), е най-голямата туристическа  регата по Дунав, с 66 годишна история. Тя няма състезателен характер и в различните и етапи от изворите на реката в Германия до вливането й при Сулина, се вклюват водни туристи от различните държави и по желание изминават цялото разстояние на поход от над 2500 км. или част от него. Походът тази година  стартира на 25-ти юни 2023 г. от град Инголщат, Германия. Преминава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Гребците трябва да изминат 2516 км за 74 дни. За 66-ти пореден път България е домакин на етапа "Ново село – Силистра“ (509 км), който се изминава от 13 август, когато гребците акостират във Видин, имат почивка и на 16 август отново тръгват да плават до следващата точка на Дунав - Лом. На 27 август, гребният поход трябва да пристигне в Силистра.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: