Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 300 уникални IP адреса у нас постоянно обменят видеоклипове със сексуално насилие над деца
Автор: Екип Varna24.bg 20:36 / 18.11.2022Коментари (0)783
©
Провежда се мащабна операция срещу разпространението на детска порнография в цялата страна. Днес бяха арестувани общо 13 души от педолифлска мрежа, като сред тях има и семейни мъже.

Според разследващите, у нас над 300 уникални IP адреса постоянно обменят видеоклипове със сексуално насилие над деца, като в почивните дни в трафика се включват над 700 потребители.

В Националното следствие и в ГДБОП разполагат с най-модерен софтуер, с който могат да следят за обмяна на клипове с подобно съдържание. В продължение на няколко месеца те са следили трафика и са отсели тези, които са най-активни, а именно 13-те задържани. Сред тях има пилот от гражданската авиация, собственик на магазин за спортни стоки, експерт по оценка на недвижими имоти и IT специалист. Двама от задържаните са братя, живеят в Нови хан и има съмнения, че едно от сниманите деца е от сиропиталището там.

Двамата братя са задържани в Нови хан в къща, която е близо до известното сиропиталище там.

"В момента се проверява дали едно от лицата не е участвало реално в клиповете. Предполагаме, подозираме. Дано опасенията ни се окажат погрешни. Подозираме, че живеейки срещу дом и имайки такива наклонности да опитват или да злоупотребяват с децата от този дом за деца", каза заместник-главеният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БНТ.

Операцията е започнала точно в 7 сутринта на всички 12 адреса в различни градове на страната. Задържани са 13 мъже, повечето семейни и на възраст между 30 и 40 години. От домовете им са иззети компютри, мобилни устройства и дискове с огромно количество видеоклипове

"Съдържат изключително брутални сцени със сексуално насилие над деца. Налагало ми се е служебно да виждам такива материали и снимки и видеа, мога да ви уверя", обясни началникът на отдел "Кеберпрестълност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров

"Нормалното човешко съзнание не може да възприеме подобни сцени", смята директорът на следствието Борислав Сарафов.

"Но искам да ви уверя, че са планирани допълнителни подобни операции, защото докато сме в тази зала и говорим, над 300-400 български IP адреса в момента свалят подобни материали с отвратителни сцени на сексуална експлоатация на деца", твърди Владимир Димитров.

Единият от задържаните е пилот, гражданин на Нидерландия. Той бил един от най-активните, като е разпространявал клипове с деца от 2 до 10 годишна възраст.

"Повечето сцени с насилие са заснемани там, откъдето са децата. Бившите съветски републики, Тайланд, Филипините, Индонезия и може би Виетнам", уточни Сарафов.

Всички задържани са имали контакт само в мрежата, като са използвали псевдоними. По тази причина разследванията са отделни, а не като организирана група.

"Наша задача е да убедим съда как и по какъв начин са получени данните по него, дали съответстват на действителността. И как ние и по какъв начин се добираме до тези лица", подчерта Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

"Забележете, наказанията за лица, които създават и разпространяват порнографски материали, за създаването на които са използвани деца, в нашия случай повечето на 4-5 години, дори и бебета е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8 хиляди лева. Аз лично, като майка, считам, че трябва да се приложи доста по-голяма строгост на закона", отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повечето присъди за подобни престъпления до момента, обаче са условни. Главният прокурор благодари на следователите, прокурорите и разследващите от МВР.

"Реалната правна реформа е точно това, да бъдат увеличени наказанията, които са разпространение на педофилски материали. Порнографски, извинявайте, които в момента са символични", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Обвинения са повдигнати на всички 13 задържани. Те ще останат в ареста за 72 часа и ще се иска постоянното им задържане. При липсата на законови текстове, които да регламентират събирането на доказателства за престъпления във виртуалното пространство, предизвикателство и за съда и за прокуратурата е да докажат извършването на престъпление.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: