Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 40 000 българи имат работа, благодарение на американските инвестиции у нас
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 29.09.2023Коментари (0)562
©
Инвестициите са основен фактор за растежа, а привличането на чужди капитали, особено от развити икономики, допринася за повишаване на производителността чрез модернизация, технологично обновление и пренасяне на знание, преструктуриране на стопанската дейност, а в дългосрочен план увеличаване на ползите от интеграцията в глобалните вериги на добавена стойност. Това показват и основните изводи на анализа на ролята на американските инвестиции в България, разработен от ИПИ по поръчка Американската търговска камара и представен тази седмица на традиционната закуска на камарата.

Доколкото официалната статистика на БНБ отчита произхода на капитала според страната на регистрация на компанията-майка, ИПИ изследва действителния краен собственик на най-големите хиляда предприятия в страната. Методологията позволява да се направи максимално реалистична и обхватна оценка на икономическото партньорство между САЩ и България и показва, че действителният размер на американските инвестиции е над 3,3 пъти по-висок от този в официалните данни (1,7 млрд. лева), като към края на 2021 г. те вече надхвърлят 5,5 милиарда лева.

В разгледаните в проучването 98 американски компании са заети близо 41 хиляди души. Спрямо пет години по-рано компаниите са се увеличи с 23, заетите в тях – с над 12 хиляди души, а чуждите им инвестиции в България – с над 1 млрд. лева. 

Над половината от инвестиции са в секторите на преработващата промишленост и енергетиката. Това са и най-капиталоемките икономически дейности, което в съчетание с дългия полезен живот на активите, показва дългосрочен интерес от страна на чуждестранния собственик за развитие на компаниите. Предприятията в тези отрасли осигуряват работа за 15 хиляди души. ИКТ секторът също е във фокуса на инвестиционния интерес на компаниите от САЩ, които поддържат 13 хиляди работни места. Ключов момент от навлизането на високотехнологични инвеститори – основно от ИКТ сектора, този за научни изследвания и дейностите в сферата на медицината – е трансферът на технологии и ноу-хау в България. Голям брой американски компании работят и в секторите на търговията, операциите с недвижими имоти, професионалните услуги, центровете на обслужване на клиенти и много други.

Американските инвестиции откриваме в пет от шестте района за планиране (липсват само в Северозападния район), а регионалното им значение е значително. В някои общини и области те имат структуроопределящо значение не само за сектора, в който оперират, но и за местната икономика като цяло. Освен чрез големия брой създадени работни места, американските компании имат огромно въздействие върху регионалния пазар на труда заради високите възнаграждения, които осигуряват – средните заплати са над два пъти по-високи от тези за страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: