Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 50 хил. са хората, които имат нужда от "топъл обяд", осигурен от държавата
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 07.11.2022Коментари (0)833
© БНТ
Хората и семействата с ниски доходи или без доходи у нас имат право на топъл обяд. От 19-ти септември те вече могат да подават документи по тази мярка за новия програмен период, който ще продължи през следващите 5 години.

Проектите "Топъл обяд", финансирани по Програмата за храни и основно материално подпомагане, в предходния период от 2014 до 2020 г., приключиха в края на септември тази година. Като резултат общо 188 общини и райони на общини предоставяха "Топъл обяд" на близо 52 000 нуждаещи се в цялата страна.

"Това е изключително важна програма за общините и най-вече за хората, които имат временни или постоянни затруднения в ежедневното си изхранване. Когато някой изпадне в беда в бедност и е невъзможно сам да се грижи за храната си, има един много лесен начин, а той е с опростено заявление в общината, в която е регистриран, да подаде молба за включване към тази много търсена услуга. Тази програма съществува още от програмния период 2014-2020 година, така че топлият обяд се реализира вече няколко години в България. Общините са много добре запознати и са организирали много добре своето предоставяне на топлия обяд", обясни пред БНТ Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Почти всяка община у нас има програма "топъл обяд". От общо 260 общини в България, 230 предоставят такава услуга. Право на нея в новия програмен период имат хора и семейства без доходи или с ниски доходи, които не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си.

От програмата могат да се възползват и хора, за които е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа.

Скитащи и бездомни хора също могат да кандидатстват за топъл обяд, а също и семейства, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и други форсмажорни обстоятелства.

Хората, които имат право да получават "Топъл обяд", лично трябва да подадат заявление-декларация по образец в общината, в която живеят и ако в нея се изпълнява проект по мярката.

До 5 работни дни от дирекция "Социално подпомагане" в общината потвърждават дали кандидатът отговаря на изискванията.

"Ние не можем да чакаме хората, които имат нужда от помощ един или два месеца да ги одобряваме. Хората попълват документите и стига да има свободни места, защото ние имаме одобрена бройка от 110 души и за нея сме кандидатствали, щом се освободи място, веднага следва попълване на документите, отново събираме комисия и лицата биват одобрявани или съответно неодобрявани за получаване на топъл обяд. Не са толкова много тези, които чакат. Обхванали сме всички, които искат топъл обяд, така че не са повече от 10 души хората, които чакат", казва заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Димитър Костов от Костинброд е на 96 години и вече 2 години и половина получава топъл обяд от общината. Живее сам от 13 години. Трудно подвижен е. Твърди, че е много доволен от храната.

"Ама какво още да искам бе? Само от ядене имам нужда - нито мога да пия, нито ракия, нито бира. Аз се радвам толкова хора да ми влезнат в двора...", споделя той. 

Василка Велкова, която има проблем с очите разказва, че дъщеря ѝ подала документите за топъл обяд и доста бързо след това храната започнала да пристига у дома. И така вече втора година.

"Аз съм доволна, тъй като не мога нито да пазарувам, нито да си сготвя. Каквото ми донесат, доволна съм - толкова им отпускат, толкова дават. На мен ми стига, не е лоша храната. Аз ако я сготвя, по-лошо ще я сготвя, отколкото те", казва тя.

90-годишната Славка Николова също се радва на топла и вкусна храна. Редовно чете и брошурата по проекта "Топъл обяд". Тя включва информация по други теми, важни за възрастните хора като съвети за здравословно хранене, съвети за управление на семейния бюджет и други. Този месец брошурата е посветена на това как да се предпазят от телефонни измамници.

Хората от Костинброд са доволни, че ще получават топъл обяд от общината и през следващите пет години.

По информация на социалното министерство през новия период 2021 - 2027 година програмата за храни и основно материално подпомагане е в размер на близо 412 милиона лева. Спрямо предходния период сега средствата са два пъти повече, което ще позволи разширяване броя на подпомаганите семейства.

"Всъщност вече има сключени договори от общините и от агенцията за социално подпомагане, които управляват програмата, така че на практика е осигурена непрекъсваемост в начина и условията на доставянето на топлия обяд", уверява Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика.

От 19 септември, когато стартира новата програма, всички общини които досега са предоставяли топъл обяд, вече имат нови договори. Увеличените средства в новата програма им позволяват донякъде да се справят и с инфлацията. Цената на топлия обяд сега е 3,20 лв на ден и при възможност, отново ще бъде актуализирана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: