Над 60% от българите пропускат закуската

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
14:37 / 10.09.2014
711
На специално събитие днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 76 % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно.

Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня - чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи" - каза доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

"Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби", добави още тя.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
МОН обяви по-ранен край на учебната година за хиляди ученици!
Министърът на финансите с участие в редовното заседание на Съвета...
Край на рекламата на хазарт: Законът е обнародван в Държавен вест...
Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енерги...
БНБ с притеснителни данни за хората с много пари
Кандидат-депутатите мъже са два пъти повече от жените, бюлетините...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).