Над 8% от децата у нас са с изкривяване на гръбначния стълб

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:33 / 18.02.2021
1211
През изминалата 2020 година 4 699 деца от Община Русе са били обследвани за гръбначни изкривявания.

Резултатите показват, че 8,6% от прегледаните деца са с отклонения в правилната стойка, като най- уязвимата група са четвъртокланиците. 

Дейностите са обхванали всички ученици от I-ви до IV-ти клас в учебните заведения в града и малките населени места от общината. Съгласно наредбите на здравното министерство скринингът се извършва от кинезитерапевти под наблюдението на лекар-специалист по спортна медицина, съобщиха от Община Русе.

За тяхното лечение са организирани двумесечни курсове със специализирана лечебна гимнастика, които децата да посещават на групи.

Анализът на данните от провелите се от Община Русе прегледи през 2018, 2019 и 2020 сочи, че най-уязвими към гръбначни изкривявания са четвъртокласниците. При тях процентът на учениците с патологични отклонения Сколиоза 1-ва степен е най-висок - 68,57%. За сравнение по същия показател за децата в 1 –ви клас процентът е 6,25%.

Тази зависимост се потвърждава и от медицинската периодика, според която преди и след настъпването на пубертета (11-14 години) децата израстват бързо и костната система не е достатъчно укрепнала.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).