Над половината от децата, отглеждани в институции, имат психически смущения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:13 / 11.04.2016
738
Повече от половината деца, отглеждани в интституции, имат психически смущения - заяви за "Хоризонт" Весела Банова, директор на сдружение "Дете и пространство". В София вече работи "Медико-психологически център за деца и юноши" по проект, финансиран от норвежкото правителство.

Центърът ще подкрепи, както персонала на новосъздадените центрове за настаняване от семеен тип, където живеят децата от затворените домове за деца с умствена изостаналост, така и деца, отглеждани в семейството, каза Бонова. Тя обясни какви са първите индикатори, че детето има психичен проблем:

Детето може да отказва да се храни, да предизвиква повръщания, системно да спада на тегло, да има бедна игрова активност, да не се заиграва, да не проявява интерес, да е пасивно, да е с много напрегнати резки движения или да е много меко, отпуснато, със слаба двигателна активност. Не иска да поддържа връзка чрез поглед с възрастния, да обръща главата си, самоизолира се. Да кажем, че се е научило вече да казва няколко думи или да ходи на гърне, спира да прави това, започва да се държи така, както се е държало като много по-малко бебе.

Тъй като проявите са индивидуални, съветът е при възникнало притеснение, възрастните да се обърнат към специалисти.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След катастрофите с млади водачи: Специалисти настояват за промен...
Евтим Милошев: Готови сме за едно спокойно и сигурно лято, Българ...
Техническа грешка на матурата по БЕЛ: Зрелостници получили тестов...
Откриват 769 секции в чужбина за изборите 2 в 1, най-много ще има...
Доброволци се включиха в акция по разчистване на сметище във Варн...
Хилари Клинтън: България изпреварва значително страните от ЕС по ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).