Надежда Йорданова, ДБ: Искаме ежемесечно изслушване на шефовете на специалните служби

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:33 / 31.10.2022
735
ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на специалните служби на председателски съвет в парламента, информират от пресцентъра на коалицията.

Такова предложение за промяна в правилника за дейността на парламента прави "Демократична България", обяви преди заседанието на временната комисия за парламентарния правилник зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда Йорданова.

Тя обоснова изслушванията на шефовете на службите с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

Друго предложение на ДБ за промяна в парламентарния правилник предвижда в Народното събрание да бъдат изпращани веднага след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет.

"Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии", каза Йорданова.

С трето предложение за промяна в правилника се въвежда изискването в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите извън страната. Според Йорданова практиката показва, че България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната програма на ДБ бе заложено обещанието всички законопроекти да преминават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница.

"Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия", каза Надежда Йорданова

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Кой ще получи четворна и двойна надница по празниците?
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Експерт: Таванът на надценка на даден продукт е лошо решение, ням...
КТ "Подкрепа": Бедността у нас вече се превръща в хронично заболя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).