Надежда Йорданова проведе работна среща с посланика на Великобритания Роб Диксън

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:41 / 08.03.2022
765
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе работна среща с посланика на Великобритания Н. Пр. г-н Роб Диксън.

В началото на разговора посланик Диксън изрази подкрепата на Обединеното кралство за усилията на българската страна за реализиране на съдебната реформа и подчерта доброто сътрудничество в сферата на правосъдието. Министър Йорданова запозна посланика с всички стъпки, които министерството предприема за промени в законодателството, заложени в Коалиционното споразумение и заяви, че българското правителство работи усилено по темата за въвеждане на отчетност и отговорност на главния прокурор и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите. В допълнение тя посочи, че следващата седмица Комисията по правни и конституционни въпроси ще разглежда проектът на закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт в частта относно специализираното правосъдие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Обсъдени бяха и планираните законодателни промени и възможните изменения на Конституцията, така че да бъдат изпълнени основни препоръки на Съвета на Европа, отнасящи се до съдебната система.

Като друга, изключително важна тема за двете страни беше очертано законодателството в сферата на борбата с домашното насилие. Министър Йорданова запозна посланика с работата на екипа ѝ в тази много наболяла за всички общества тема. Тя я определи като важна не само спрямо жените, но и към мъжете, децата, възрастните хора, във всичките и проявления. Посланик Диксън бе информиран за работата на създадената междуведомствена работна група за подготовка на законопроекта, както и за последващите действия по приемането му.

Обсъдени бяха и въпроси на правното сътрудничество между двете страни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).