Надежда Нейнски: Дъблинският регламент ще бъде заменен с Пакт за миграция, а България ще трябва да използва дипломация

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:17 / 05.01.2024
1313
Aктивна външна и солидна вътрешна политика ще бъдат ключът за успехите през 2024 година. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

По думите й оттук нататък България ще трябва да има убедителна и сериозна политика, защото предстои финална права: "България и Румъния кандидатстваха за членство в Шенген през всичките тези години при едни правила - така нареченият Дъблински регламент. Междувременно обаче светът се промени драматично и на практика буквално в следващата година се очаква Дъблинският регламент, който даваше редица пропуски и проблеми и очевидно не работеше добре, да бъде заменен от т. нар. Пакт за миграция.

Ще имаме нов документ, който съвсем наскоро беше приет след дълги дискусии от Европейския парламент. От тук нататък предстои финалната права на обсъждането на този документ, но тя е най-важната и това е мнението на държавите-членки. От това, което виждам аз, от документа, който е публикуван по отношение за България и Румъния и тяхното членство по въздух и вода, България и Румъния ще имат право на глас в тази дискусия. Тоест, ако в Дъблинските споразумения ние не сме имали възможност да участваме в дебата, то по отношение на Пакта за миграция ще имаме право на глас. Ако се използва правилно, и ако България има убедителна и много сериозна политика и дипломация, ще бъде шанс за държавата, за да може да участва в изработването на този документ, който да защити българските национални интереси по най-добрия възможен начин", коментира Нейнски.

Тя подчерта, че е много важно и каква ще бъде вътрешната политика: "Защото външната политика на практика продава вътрешната. Необходимо е да се предложи коалиционно споразумение, което да създаде стабилност и предсказуемост. Един такъв документ ще обере разноговоренето и заиграването между различните политически субекти и ще създаде много по-голяма стойност, и това ще донесе допълнително доверие и вътре в страната, и извън нея. Защото независимо от това какво сме коментирали по отношение на партньорите в сегашното мнозинство, създадено от геополитическа необходимост, и след като то е създадено, е по-добре да бъде структурирано и предсказуемо, за да може да изпълни смисъла, заради който е създадено и да оправдае компромисите, които всички участници са направили, за да бъдат в това мнозинство".

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).