Надежда за газ и нефт в южната част на Българското Черноморие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:52 / 01.03.2017
854
Коритото на древна река, текла преди около 20 млн. години, е било видяно на компютърни изображения, получени след началото на обработката на данните от сеизмичните геоложки проучвания за търсене на газ и нефт в блок "Силистар 1-14" в южната част на Българското Черноморие. Това съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване от страна на Shell.

Компанията сканира с ехолот площ 5125 кв. км в продължение на 87 дни или 11 дни по-ранно от крайни срок. Проучената територия от шелфа ни е с дълбочина на морето от 20 до 2000 м. Данните дават възможност да се разбере геоложкият строеж в района на разстояние до 8-9 км под дъното на Черно море.

"Районът е много слабо проучен и е възможно да очакваме всякакви резултати", каза Кейз и обеща повече и по-подробна информация след около година. Той добави, че в съседния на нашия проучвателен сектор в шелфа на Турция вече се правят сондажи за петрол и газ и те са дали обнадеждаващи резултати. Там компанията работи от 2013 г. По думите на Кейз геологията на западната част на Черно море е сходна и тя е на възраст от 20 до 100 млн. години.

Според геолога от Shell, едва след окончателната обработка на данните от сеизмичното изследване на блок "Силистар" ще се вземе решение дали да се правят сондажи и къде да бъдат те. 

"За 3-4 месеца работа на сондите подготовката трае между 2 и 4 години", уточни експертът. "Доволен съм, че толкова бързо успяхме да съберем първичните данни", добави Кейз. По думите, след сондирането и евентуалното откриване на петрол или газ минава доста време, между 4 и 10 години, преди започне промишлената експлоатация на находището.

"По време на сканирането на геологията на блок "Силистар" бяха проучени и морските бозайници в района, като цялата информация за тях ще бъде предоставена на българските експерти", поясни Кейз и добави, че при работата на научно-изследователския кораб са били спазвани всички най-високи стандарти за опазване на хората и околната среда.

В рамките на договора правата за проучване край Южното Черноморие Shell се ангажира да направи социални инвестиции в 6 крайбрежни общини на област Бургас.

Източник: Монитор


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).