Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наемателите вече равноправни с хазяите на жилището
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 29.12.2010Коментари (7)2905
© Varna24.bg
Наемателите и ползвателите на имоти в сграда в режим на етажна собственост вече ще имат имат правата на собствениците на самостоятелни обекти. Това гласи едно от предлаганите изменения на Закона за управление на етажната собственост, които вчера бяха приети от правителството и предстои да бъдат внесени в парламента за одобрение.

Предлага се съсобствениците вече да са длъжни да заплащат разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата, а не както е записано в сегашния закон, консумативните разходи за поддържането.

Предлаганите промени предвиждат общото събрание на етажната собственост да се свиква само чрез покана, която се поставя на най-малко две общодостъпни и видни места не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а не 3 дни, както е в досегашния вариант на закона. Вносителите на промените искат да отпадне изискването поканите да се връчват срещу разписка.

Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум, то се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, се предвижда още в исканите от МС промени.

Общите събрания вече ще могат да се свикват административно не само от кмета на общината, но и от упълномощено от него лице.

Проектът за промени предвижда в домовата книга на кооперацията да има: идентификация и описание на самостоятелния обект, делът му в общите части на сградата, трите имена на собственика или на негов представител, ако е фирма, имената на членовете на домакинството, които живеят заедно със собственика, началната дата на обитаване, имената на наемателите и ползвателите и данни за временно пребиваващи лица в обекта за повече от 1 месец. Задължително трябва да се отбелязват датите на вписване и на отписване.

В отделна графа ще се вписват животните, обитаващи жилищата. Вече лични данни няма да бъдат събирани при вписване в домовата книга. Със закона общините ще могат да създават и специални фондове за обновяване на многофамилни сгради.

Живеещите във входа се задължават да отделят всеки месец по 1% от минималната заплата за страната. Тези 2,40 лв. ще отиват за поддръжката на етажната собственост и евентуални ремонти на покрива и тръбите във входа. За саниране на блока обаче трябва регистрация като юридическо лице. Вече не се изисква 100% от съседите да са съгласни. Ремонтът може да започне и с 67% от тях.

Източник: Монитор









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nikolay Slavov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: