Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наети за сезонна работа в Созопол се оплакаха, че са излъгани
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 04.07.2022Коментари (0)784
©
Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, твърдят, че са измамени от работодателя си. Подават сигнал в Инспекцията по труда. Казват, че работили близо два месеца без трудови договори. След като си поискали парите и не ги получили - опитали да напуснат, но били освободени. Мъжете разказват, че пристигнали в Созопол в началото на месец май. По договорка трябвало да помогнат за довършителните работи до края на месеца, а после да започнат работа в ресторанта на хотела като готвачи.

“Започнахме да помагаме за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина- собственичката. Първото обещание, че ще отворим на 25 май не се спази. Отворихме на 25 юни. Още един месец забавяне, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов договор", разказа пред NOV Иван Любенов.

Уговорката за заплащането на мъжете е била 50 лева на ден до отваряне на ресторанта. Въпреки това продължили да работят още месец, защото очаквали да получават по 100 лева на ден в кухнята. Част от тях подписват и трудов договор, но със задна дата. Други обаче - отказват.

“Не го подписах, защото не отговаряше на уговореното с нея (собственичката)", разказва Кристофър Петков. Скоро той разбира, че договорът му е подписан от някой друг.

“Не е истински, фалшифициран е. Аз не съм се подписал никъде.Тя ме е подписала сама, на коляно", твърди и друг работник - Митко Илиев.

След като решили да напуснат хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. наш екип посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина Попова, собственик на хотела, която отрича да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите служители.

По думите на Попова мъжете били “некоректни" и я изнудвали да им плаща ден за ден. Въпреки това тя твърди, че им е изплатила всичко заработено.

“Мога да ви изкарам колкото свидетели искате, за да видите, че са си получили абсолютно всичко по договор", заяви Попова.

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им предостави документацията на всички лица, подали жалба при тях, за да установят истината.

Липсата на трудов договор е едно от често срещаните нарушения, обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Собственичката на хотела твърди, че пред времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безплатна квартира и храна.

А от Инспекцията по труда съветват работниците да изискват трудов договор преди започване на работа, за да могат при нужда да бъдат защитени правата им.




Още по темата: общо новини по темата: 859
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
01.11.2022 »
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: