Най-чаканият дебат: Радев и Герджиков в директен сблъсък

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (21)
22:42 / 18.11.2021
1084
Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправят един срещу друг в  предизборен дебат преди балотажа в неделя.

Двамата ще сблъскат мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.  

"Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.

"Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев.

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, допълни той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев.

Румен Радев каза, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, допълни той.

Виж коментарите (21)

Още по темата (259):
04.07.2022 29-годишен мъж бе осъден от Районен съд – Варна за купуване на гласове
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).