Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-голямото съкровище на Балканите е скрито в Стара планина
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 01.04.2021Коментари (3)1349
©
Скрито в Стара планина, най-голямото съкровище на Балканите чака откривателите си. Колосалното богатство все още не е открито. Легенда възкреси преди време интереса на иманяри и археолози към древно съкровище, за което се твърди, че е неизмеримо. От стари времена се разнасят предания за богатството на покойния поп Мартин Химовик. То е огромно и е цел на много иманяри.

Легендата разказва, че имането е заровено в Стара планина, но не се знае дали това е в сръбската или в българска страна. Поп Мартин е оставил невероятно съкровище, откраднато от турските кервани, които пренасяли събран данък. Съкровището било заровено на 62 места, за които самият поп Мартин оставил бележки. Проблемът е в това, че най-големите съкровища са добре скрити, а за да се достигне до тях трябва да се преодолеят капани, които могат да убият човек. Самите бележки, останали от поп Мартин, могат да се смятат като един вид загадки, които трябва да бъдат решени.

Според преданията поп Мартин Химовик от Херцеговина дошъл в Сърбия със съпругата си Вида и дъщеря си Злата. Те се заселили в село, което тогава се е наричало Умагушка, и което днес не съществува. Селото е било в близост до манастир, така че свещеникът често е ходел там на поклонение. Един ден, докато поп Мартин е бил в манастира, турци дошли в село Умагушка, и техният водач насилил жената му. Тя успяла да се докопа до нож и убила злодея, но по-късно, от срам, посегнала и на себе си, разказва "Мkd-news.com", цитирани от "Монитор".

Съпругата на Мартин била погребана в двора на къщата, а той и дъщеря му ежедневно цяла година бдели над нейния гроб. През това време попът научил Злата как да използва оръжие. Когато изминала една година от смъртта, поп Мартин захвърлил църковното расо и тръгнал да отмъщава заедно с дъщеря си и банда от 40—на хайдути, които го последвали. Групата е пресрещала турските кервани, пренасящи парите събрани от данъци, за Истанбул и ги ограбвала. Събраното огромно богатство било скрито на 62 различни места, а попът оставил трудноразбираеми записки.

От години запалени иманяри търсят най-голямото съкровище на Балканите, но досега неуспешно. Смята се, че част от него е заровена в Княжевац, но къде наистина са митичните делви със злато, можем само да гадаем.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"...- Ало, МВР ли е? На Иван Иванов му докараха дърва. Обаче в дървата крие наркотици. - Ало, Иване, сега ще дойдат едни момчета да ти нацепят дървата. Същите, дето лани ти прекопаха двора..." :-)
+1
 
 
Това ми напомня за разказа на Хайтов "Козият рог" :Д Пък и въобще не ми се вярва въпросните "данъци" да са били в тонове злато - откъде, аджеба, бедните селяни под робство ще имат толкова злато, че да се разплащат с него?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: