Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-позитивната новина след второто затваряне на страната е факт!
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 24.12.2020Коментари (0)3031
©
Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните. Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове.

Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

"Към момента мерките изпълниха това, което целяхме - да намалим броя на заразените и броя на починалите. Нараства и броят на излекуваните. Въпреки, че мерките бяха най-либералните, възможно най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и поставени на правилното място“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че ситуацията продължава да се следи постоянно и изрази надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва ситуацията в България, като изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.

"По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като вече няма области, които да са в червената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 0000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните“, заяви министър Ангелов.

По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като  Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани. "След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на "Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: