Най-високата часовникова кула в страната вече е отворена за туристи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:20 / 03.04.2022
678
Най-високата часовникова кула в страната, а вероятно и на Балканите, вече е отворена за туристи, съобщават от Регионалния исторически музей в Ботевград.

Сградата, построена през 1866 година е емблематична за Ботевград. Издигната е по предложение на Мидхат паша по повод обявяването на село Самунджиево за околийски център Орхание. Архитектът се предполага, че е италианец или поляк, назначен от пашата. А строител е майсторът от с. Врачеш - Вуна Марков.

Часовникът е без циферблат, механичен и инсталиран след 1881 година. Оригиналните елементи се пазят в историческия музей в града. Прецизната механика е изработена от братята Атанас, Георги и Димитър Димкови–Халембакови от с. Горно Броди, Серско. Часовникът в кулата, който и днес ръководи живота на хората в Ботевград се поддържа от Цветан Вушовски от 1994 година насам, предава Нова тв.

Две години по-късно в кулата е поставена и камбаната, излята от братя Велеганови през 1883 г. Тя тежи 25 кг и се чува в радиус от 3 км. Първата камбана била донесена от Венеция, но не било позволено да се ползва, защото на нея имало крава и кръст, символи на християнската вяра.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Важна промяна относно годишните технически прегледи на колите
Нинова: Искаме на България да спре да се гледа като на втора ръка...
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптикът Янков ни развали мераците за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).