Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 04.06.2011Коментари (2)853
©
Заразата, причинена от бактерията ешерихия коли, нанесе много голям голям удар на зеленчукопроизводителите не само в Испания, но и в целия Европейски съюз, включително и в България. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Това кой трябва да плати ще се решава в рамките на институциите на ЕС. До дни ще има и извънреден съвет на земеделските министри, на който въпроса ще бъде обсъден, съобщи Найденов. "Ние получихме известие, че по всяка вероятност в рамките на дни ще има извънредно заседание в този формат, за да може да бъде обсъдена ситуацията и да бъдат намерени механизми за компенсация на зеленчукопроизводителите", съобщи още Найденов пред Дарик.

"Тази криза показва, че системата на ЕС не работи добре, повече от 10 дни не може да се открие източникът на инфекцията. Нещо трябва да се прецизира в системата и това трябва да е урок", коментира още министър Найденов.

Той заяви още, че заради създадената психоза потреблението е паднало рязко, включително в България. "Това се вижда и по цената на краставиците и на борсите, и на пазарите на дребно. Някои трети страни затвориха пазара за ЕС като цяло - Русия, Ливан. Това е много голям удар върху зеленчукопроизводителите в целия ЕС, но най-вече за тези в Испания", отбеляза още министърът. "Това е много тежък удар и то в точно този сезон, в който традиционно се консумират все повече зеленчуци", каза той.

Не краставиците са носители на заразата с ешерихия коли, потвърди министърът и уточни, че това е официалното заключение и на Европейската комисия, и на немските власти. "Остава по-големия проблем да се намери източника на инфекцията", изтъкна той. "Докато има неяснота и немските здравни власти не открият източника, в населението в целия Европейския съюз ще останат съмненията, че може и да е от краставиците. Така че казването "не е от краставиците, но не знаем от какво е" не е позиция и докато това не се реши потреблението ще бъде драстично свито", отбеляза още земеделският министър.

Министърът съобщи още, че у нас последният внос от Испания е бил през месец март. "Това е проверено и не подлежи на коментар", заяви той и уточни,заяви още, че сега европейският пазар като цяло се отказва въобще от зеленчуците.

Найденов коментира още, че хипотезите за удар върху биопроизводството в случая с испанските краставици едва ли ще бъдат потвърдени, както и твърденията за умишлени действия от страна на Германия да измести Испания на пазара.

Източник: Дарик Радио




Още по темата: общо новини по темата: 19
19.07.2011 »
11.07.2011 »
08.07.2011 »
01.07.2011 »
30.06.2011 »
13.06.2011 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Германия нанесе удара върху производителите, значи тя трябва да си понесе отговорността. Според събраната от мен информация, щамът на бактерията се е оказал с много висока устойчивост към антибиотиците. Този факт еднозначно говори в полза на версията за изкуствен характер на епидемията - предизвикана е съзнателно от хора. Производителите нямат никаква вина и трябва да се намери прост и ефективен механизъм да бъдат обезщетени в достатъчна степен.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: