Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наистина ли има заповед на НАТО за мобилизиция на български военни?
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 23.05.2023Коментари (3)928
©
В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023. Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа. Според съобщението "заповедта“ на НАТО е "на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО в случай на въоръжен конфликт от 2014 г.“.

"Въз основа на заповедта за мобилизация, Министърът на отбраната на Република България е натоварен със задачата да извърши мобилизацията на необходимия брой военнослужещи и да ги разпредели в съответствие с указанията на НАТО,“ обяснява се в публикацията.

Твърдение: Със заповед на НАТО от 20 май започва мобилизирането на 30 000 български военни

Известно е, че НАТО няма право да издава заповед за мобилизация на армията на която и да е от страните членки. Ето какво пише в сайта на НАТО за набирането на войска: "Като съюз на 31 суверенни държави НАТО разчита на военните сили на своите страни членки за провеждане на операция или мисия, тъй като не разполага със собствени военни сили. ..."Формирането на сили на НАТО" е процесът, при който съюзниците и потенциално партньорските държави осигуряват личния състав и оборудването, необходими за изпълнението на одобрените от Северноатлантическия съвет операции и мисии. Националните правителства вземат окончателното решение дали да допринесат за дадена операция или мисия, ръководена от НАТО, или не.“

Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България гласи, че обща или частична мобилизация може да бъде обявена единствено от президента на Република България – Раздел 1, чл. 18 и 19.

Цитираният чл. 5, ал. 1 от протокола за действия на НАТО е всъщност добре известния ни член, според който, ако една страна от Алианса е нападната, то останалите трябва да я защитят. Или "ако съюзник на НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки друг член на Алианса ще разглежда този акт на насилие като въоръжено нападение срещу всички членове и ще предприеме действията, които счита за необходими, за да помогне на нападнатия съюзник,“ както е обяснено в официалния сайт на НАТО. Ако сверим със самия договор на Алианса, ще забележим липсата на цитираната алинея 1.  

В разпространения в социалните мрежи текст има и други подсказки, че е фалшива новина. Например това, че номерът на "заповедта“ е "123".

Заключение

Твърдението, че със заповед на НАТО започва мобилизирането на български военни, е НЕВЯРНО. Няма и не може да има заповед, с която НАТО да мобилизира български военни. Алиансът няма такива правомощия – това решение се взема от държавите членки. В България мобилизацията става със заповед на Върховния главнокомандващ - президентът на Републиката.

Б. ред. - Статията е подготвена от екипа за проверка на факти на БНР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Наложително е източника на информация да се издири и подведе под съдебна отговорност за всяване смут в обществото и манипулации. Службите да не дремят ,а прокуратурата да не се занимава със и против Гешев .
0
 
 
Новината се разпространява от хора на възраждане. Пълно е с такива коментари в социалните профили на КК и партията... и им се връзват... електората им няма акъл за две стотинки!
0
 
 
От къде ще съберат 30000 военни у нас. То вече и запасняци няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: