Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нанков: След три години от София до Варна ще се пътува по магистрала
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 01.02.2021Коментари (1)1727
© БНТ
"През 2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна“, каза по БНТ вчера зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С добри темпове върви 52-километровата отсечка от АМ "Хемус“ до разклона за  Ловеч и Плевен. Същевременно започнаха подготвителните дейности по изграждане на 84-километровото трасе до Велико Търново. Строят се инженерни пътища, премахва се хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати и др.

Хубава новина за Северна България, е че възложихме и строителството на магистралата от Русе до Велико Търново, която ще се изгражда с европейски средства на три лот-а. Строи се и основната пътна връзка на Северозападна България – Видин-Ботевград. Отчита се бърз напредък по трасето Ботевград - Мездра, като за улеснение на трафика предсрочно е пуснато трасе на биндер, добави Нанков.

От утре започва ремонт на 16,5 километра от проблемния участък на АМ "Тракия“ между пътната връзка с АМ “Марица" и "Чирпан – Изток“. Очаква се  да завърши до Великден, за да не се пречи на трафика за празника и на туристическия поток през летния сезон. Това е един от обектите, строен и пуснат в експлоатация от правителството на Сергей Станишев, които ремонтираме ние, посочи Нанков. Той даде пример и с друг проблемен участък, строен от предишни правителства - АМ "Струма“ (бившата АМ "Люлин“), където снощи се свлече скална маса. "Това е най-скъпата магистрала, строена в България от 2007 г., а се срутва. Две години укрепвахме участък преди София, вчера имаме ново срутване“, каза Нанков.

Предстои завършването на тунел "Витиня“ на АМ "Хемус". Там се чака само осветлението от германска фирма, която е имала проблеми с доставката през месец декември. За магистрала "Струма“ зам.-министър Нанков информира, че е останал само най-тежкият участък –през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнителни, но ще се изчака окончателното произнасяне на ЕК за взетите екологични мерки. Очаква се до края на годината да финализира изграждането на тунел "Железница“ и мостовите съоръжения преди и след него. До края на годината ще приключи и най-тежкият участък от магистрала "Европа“ - от Калотина до Драгоман. Последният 16-километров участък от Сливница до София ще се изгражда със средства от ЕС.

Над 2200 са регистрираните понастоящем свлачища в страната, от които 990 са активните. За миналата година са се активизирали наново 40 стари свлачища, а 6 са новорегистрираните. Само в рамките на този месец има над 50 новообразувани, а причините са  климатичните явления, свързани с високите температурни амплитуди, преовлажняване на почвите и скалните масиви. "Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота", допълни зам.-министърът.

 "Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само аварийни мероприятия", обясни Нанков.

На свлачището по пътя за Рилския манастир предстои да се реализира втори етап от укрепителните дейности, който предвижда направата на тунелна завеса  с дължина около 97 м и укрепване на земните пластове с 4-метрови анкери.

Държавата се намесва мигновено, работим и превантивно, където можем, но имаме над няколко хиляди проблемни точки с потенциал за срутвания, отделно над 2200 свлачища, които обхващат над  200 000 декара, каза Нанков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То принципно и до Бургас се пътува по магистрала, ама има едни 50 км. които няма как да ги определим като път, камо ли като магистрала.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: