Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Напусна ни един от най-талантливите родни поети
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 10.04.2024Коментари (0)1131
©
На 29 март ни е напуснал, покосен от коварно заболяване, Таньо Клисуров – едно от ярките и талантливи имена, изключително принципен творец в сферата на родното ни поетично слово. Това съобщиха от Съюза на българските писатели.

Роден е на 23 май 1944 г. в Мъглиж, Старозагорско, но, както е споделял пред мен, на четиригодишна възраст семейството му се преселва в Стара Загора, където завършва средно образование. Поради липса на средства работи известно време като бояджия, но пристрастието му към литературата скоро го отвежда в Старопрестолния град, където завършва  Българска филология в тамошния университет "Св.св. Кирил и Методий“. И, може би, креативният му престой във Велико Търново се оказва решаващ за неговото сериозно навлизане в литературно-творческите ни среди. Там Таньо Клисуров извиква на живот солидния си художествен потенциал и с най-близките си състуденти-творци Паруш Парушев, Борис Христов, Калина Ковачева впечатлява културна общественост.

Още със завръщането си в Града на поетите и липите довчерашният студент е привлечен за завеждащ културния отдел на в. “Септември“. Впечатлява с творческите си възможности и е назначен за главен редактор на литературния алманах "Хоризонт“. Работи и като драматург на местния драматичен театър "Гео Милев“. Приключва трудовия си път като учител. През всичките тези години Таньо Клисуров набира творческа скорост и извисява ръст на водещ литературен творец в Стара Загора. Междувременно негови стихове са гостолюбиво приемани в авторитетни литературни издания на столицата и страната.

През 1975 г. стихосбирката му "Южна гара“ триумфира като най-добра на традиционния литературен конкурс "Южна пролет“ в Хасково. Този дебют го вдъхновява. Заживява с лелеяната мечта, че сърцето му се сродява завинаги и пълнокръвно с поетическото поприще,  настройва се още повече и по-пълноценно на творческа вълна. Така през 1980 г. в ръцете на читателите е следващата поетична рожба "Най-скъпото“, последвана от: "Минирано поле“(1982), "Резервен изход“(1988), "Вътрешен глас“(1993) и други силно въздействащи в художествено-естетически план заглаия, които му отреждат заслужено място в първия ешелон поети от втората половина на българския поетичен 20. век.

Таньо Клисуров е творец, който не е плащал данък на нездрави и конформистки политически идеологеми. Понесе много болезнено тоталната разруха в страната ни след настъпването на т.н. демократични промени, особено в духовната сфера. Твърдо остояваше позициите си на  творец и човек, стоящ близо до народните тревоги, мечти и въжделения. Именно това определи характера и идейното съдържание на неговите нови издания, появили се през годините. Родени с изключителна социално-гражданска съвест са книгите: "Собственик на болката“(1997), "Страхувам се от Рая“(2004), "Казано с очи“(2007),  завоювали водещи позиции в днешната ни социално-гражданска поезия.

Погледнат в човешки план, Таньо Клисуров се отличаваше със скромност и доброта. За него беше удоволствие да насърчава колеги и приятели. Това съм го почувствал по време на срещите и разговорите ни през последните 3-4 десетилетия, които ни сродиха и превърнаха в близки приятели и колеги. По време на многобройните ми гостувания в Стара Загора неведнъж е представял мои книги в читалище "Св. Климент Охридски“. Дори и в Созопол, по време на съвместното ни летуване в Творческия дом на СБП, направи в местното читалище "Отец Паисий“ задълбочен професионален анализ на художествено-документалната ми книга "Беззалезни изгреви“, посрещната с интерес от читателската общност.

Таньо Клисуров никога не битуваше като кабинетен творец. Живееше с неравния пулс на обърканото ни време и се тревожеше от незавидното състояние на литературния живот у нас.  Особено болезнено понасяше разединението на колегите в неговия град и затова оглави местното писателско дружество, връщайки отново живота в него.

В тази насока той не престана да работи с помощта на близките си колеги Йордан Атанасов, Виолета Бончева, Йордан Пеев, а с благородната финансова подкрепа на Димитър Дацов създаде списание "Птици в нощта“, което с подчертания си национален обхват скоро напусна границите на региона и се превърна в едно от стойностните национални литературни издания.

Големият поет Таньо Клисуров имаше чувствителни сетива, улавящи най-неуловимите вибрации в противоречивото съвремие. В творбите си не оставаше чужд на безнаказано върлуващите социални и нравствени неправди, а всичко това неизбежно съсипваше душевността му  и погубваше неговите физически сили. Така се стигна до фаталния 29 март, когато ни напусна. Жалко, че не успя да доживее поне юбилейния си 80-и рожден ден – 23 май. С неговата кончина угасна литературната емблема на Стара Загора, угасна и една от ярките поетични звезди на България. Не ще умре обаче и няма залез за неговото творческо дело.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: