Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Народното събрание прие енергийната стратегия на България до 2020 г.
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 01.06.2011Коментари (0)873
© Varna24.bg
Народното събрание прие днес, 1 юни 2011 г., енергийната стратегия на страната до 2020 г. Документът концентрира визията за бъдещето на един от най-важните сектори на българската икономика.

Нашата цел е да предложим на обществото документ, който определя насоките за развитие на сектора, пряко свързан с конкурентоспособността на икономиката, и това развитие да съответства на световните тенденции за сигурност, устойчивост и защита на потребителския интерес, каза пред депутатите министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Енергетиката безспорно е сред секторите, които заемат важно място и в европейския политически дебат в аспектите на устойчивост и иновативни решения. През последните години Европейският съюз предприе решителни стъпки към формиране на единна енергийна политика на Общността, което изцяло съответства и на нашите разбирания, подчерта още министър Трайков.

България води политика, съобразена с основните цели на енергийната политика на Европейския съюз за сигурност, конкурентоспособност и диверсификация на енергийните доставки, за използване на повече възобновяеми източници и екотехнологии. Усилията са солидарно насочени към ограничаване на външната зависимост от вносни енергийни ресурси, овладяване на климатичните промени.

В изказването си министър Трайков се спря върху основните ресурси, с които разполага страната за реализиране на приоритетите в енергийната си политика. На първо място сред тях е енергийната ефективност. «Това е най-евтиният начин да намалим зависимостта си от внос на енергийни ресурси», подчерта министър Трайков. Енергийната сигурност, максималното използване на местни ресурси, балансирано въвеждане на ВЕИ и членството на България в ЕС са останалите фактори, които могат да съдействат за успешна реализация на енергийната стратегия.

Министър Трайков изтъкна междуститемните връзки със съседните държави като една от алтернативите за диверсификация на енергийните доставки. «Те вече са две години по-близо до реализацията си", подчерта той. По неговите думи България следи изключително ангажирано развитието на чистите въглищни технологии, а по отношение на газа акцент е поставен върху развитието на местния добив чрез проучвания в шелфа на Южното Черноморие и за шистов газ.

По отношение на ВЕИ, в Закона са дадени значителни преференции на биомасата, която е евтин местен ресурс, подчерта министър Трайков пред депутатите.

Изпълнението на приоритетите от Енергийната стратегия трябва да ни доведе до независим конкурентен енергиен пазар, който защитава интересите на потребителите. Приемането на стратегията ще подпомогне създаването на прозрачна среда за текуща и последваща оценка и контрол на действията на институциите и енергийните компании.

Енергийната сигурност е елемент на националната сигурност и предпоставка за икономическа стабилност, подчерта още министър Трайков. По неговите думи подобряването й е дългосрочен процес, който изисква значителни инвестиции и устойчива политика. Той акцентира върху връзката между енергийната сигурност и устойчивото развитие. "В този контекст фокусираме вниманието си върху въвеждането на възобновяемите източници, но разумно, балансирано, на поносима за потребителите цена. Ядрената енергия и природният газ имат своя принос за прехода към нисковъглеродни енергетика и икономика", каза той.
Намаляването на емисиите парникови газове е друг водещ приоритет на енергийната политика на България, изтъкна министър Трайков, подчертавайки, че основен източник на емисии от парникови газове е потреблението на енергийни ресурси.

С пазарното развитие на енергетиката е свързан друг стратегически приоритет - свободен конкурентен енергиен пазар, което носи дългосрочна конкурентоспособност на икономиката, енергийна сигурност и устойчиво развитие, подчерта министър Трайков. Той изтъкна трите ключови стъпки към създаване на свободен конкурентен енергиен пазар: прозрачно опериране и развитие на мрежите; електроенергийна борса и отделяне на преносните оператори.

Той говори за предстоящото до края на тази година преструктуриране в сектора, което трябва да осигури независимост на националните електропреносен и газопреносен оператори, заложени в Третия либерализационен пакет. "Избран е модел за отделяне на операторите от производството/снабдяването/доставката на енергия по схемата "Независим преносен оператор", съгласно който двата оператора ще бъдат отделени от вертикално интегрираната компания заедно с преносните активи като две юридически лица", поясни министър Трайков. Целта е да се осигури безпрепятствен и недискриминационен достъп на всеки пазарен участник до мрежата.

Министър Трайков подчерта работата по създаването на електроенергийна борса, която е част от цялостната промяна на пазарния модел за търговия с електроенергия. "Разработва се съвместен проект между Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ДКЕВР и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) с норвежкия енергиен регулатор NVE. От юли ще започнем да тестваме търговската платформа», каза той и допълни, че реалната работа на борсата ще стартира след тестовия период. Според неговите думи наличието на свободен пазар с достатъчна ликвидност и участие на повече производители би следвало да доведе до намаляване на цената за крайните потребители.

Специално внимание Енергийната стратегия отделя на защитата на потребителите. "Защото всички сме потребители, независимо в коя част на веригата се намираме и в какво качество", подчерта министър Трайков. Гарантирано е правото на потребителя на непрекъснат достъп до модерни енергийни услуги. Укрепват се правомощията на регулаторния орган и се повишават изискванията към доставчиците на електроенергия и природен газ. В същото време в стратегията са предвидени механизми за справедливи цени на електро- и топлоенергията.

"Целта ни в този документ е да определим рамката за постигане на високотехнологична, сигурна и надеждна енергийна система, базирана на съвременни технологии и достъпна енергия на справедливи цени", каза в заключение министър Трайков. "Това ще позволи да повишаваме конкурентноспособността на икономиката, да имаме по-чиста среда и по-устойчив начин на живот".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: