Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наш бизнесмен не може да си намери работници за 3000 лева заплата
Автор: Екип Varna24.bg 08:40 / 24.11.2021Коментари (11)907
©
Какво може да накара един млад човек, живял във Франция, Германия и Австрия и работил в луксозни курорти в Египет, Турция и Българското Черноморие, да се завърне в планината и да отглежда овце? 

Пример за това е 40-годишният Юлиян Банков от ардинското село Жълтуша. От 6 години той се занимава с животновъдство, като днес стадото наброява 150 овце от породата "Родопски цигай", 30 шилета и 65 агнета. Признава, че не е забогатял финансово, но се чувства удоволетворен и щастлив.

"Потомствен овцевъд съм. С отглеждане на овце се занимаваха баща ми, дядо, прадядовците. Навремето са стигали чак до Бяло море, където са пашували стадата през зимата" споделя Юлиян и допълва, че е израснал сред животните и отглеждането им винаги го е привличало. Но ясно си дава сметка, че модерното животновъдство изисква инвестиции и нов опит, различен от традиционния. Затова стажува 9 месеца в немска ферма и 3 месеца във френска.

Необходимите пари за първоначалната инвестиция ги припечелва, работейки като аниматор и предствител в луксозни курорти. Стартира работа в Египет през 2004 г., където прекарва 3 години и половина. След това работи по турските курорти и по Българското Черноморие. През зимните месеци се прибира на село, за да помага на двамата си братя, които се занимават с отглеждане на крави.

През есента на 2013 г. Юлиян става баща и решава, че е дошло времето да осъществи мечтата си. Прибира се в Жълтуша, а с него идва и съпругата му Гери, която е от Бургас.

Първоначално Юлиян смята да помага на братята си в отглеждането на кравите. Но когато баща им починал, останали 30-ина овце. Тогава Юлиян решава да поеме стадото, което днес е нараснало до 150 глави.

Кандидатства за трактор по европрограми през 2018 година, понеже тази техника му е крайно необходима, но започва дългото чакане. Дори на шега обещава на жена си сватба, когато тракторът пристигне. Днес това обещание вече е изпълнено.

"Времето ми е разчетено до минута. Стоката е жива и се нуждае от мен. Не се интересува, че тракторът е развален и не можеш да докараш фураж или да изринеш обора", разказва младият фермер. Той отчита, че не би се справил, ако породата, която отглежда, не е "Родопски цигай".

Това е издръжлива порода, регистрирана при него като месодайна, но той не пропуска да издои по някой литър мляко за собствена консумация и за направата на готов продукт като кашкавал, сирене или кисело мляко.

Търси усилено младо семейство да работи за тях, но работници не се намират дори за 3000 лева заплата. "Професионалисти, трактористи, хора с капацитет и любов към животните" уточнява характеристиките той и добавя: "Срамуват се младите от тази работа, а тя не е за възрастни"

През малкото си свободно време помага на братята си в отглеждане на кравите. Най-голямото му предимство на пазара е, че стадото не само е отглеждано в Родопите, но е изхранвано с фураж, 75% от който е добит в района. Юлиян Банков поддържа над 250 декара ливади, от които произвежда сеното за стадото си.

"Билките, които има по нашите пасища и ливади, правят месото на родопските агнета неповторимо по вкус. Не може да ги сравняваш с животно, отгледано в полето", категоричен е Юлиян пред "24Родопи". Но според него крайният потребител оценява планинския продукт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каква любов към животните бе,авторчето?Доене и колене с любов?
+1
 
 
Всички искат да са бизнесмени, толкова овце и сам може да си ги обслужва.
+2
 
 
Лично го познавам Юлиян, и мога да кажа че този човек би си отрязал ръката но не и да даде на някой 3000 лв месечна заплата . А който го познава не би работил за него даже и 6000 на месец да дава . Ще спестя обидите и цинизмите от уважение към близките му , но този човек е дребен селски тарикат !
+2
 
 
най вероятно заплатата от 3000лв е ГОДИШНА като ги знам кви са заплатите в ония край...
Сподели какво ново....
на 24.11.2021 г.
+4
 
 
Приказки от 1001 нощи. Сигурно дава 3000 за цялото семейство и после ще иска да му работят по 12 часа на ден.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: