Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наш евродепутат алармира ЕС за опасността от мигрантска криза
Автор: Екип Varna24.bg 21:56 / 12.03.2020Коментари (0)953
©
Риск от нахлуване на нелегални мигранти има и на българо-гръцката граница, която е само на 30 км от границата между Гърция и Турция. Това алармира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в рамките на разискванията в Европейския парламент относно ситуацията с мигрантите и общия отговор на ЕС за сигурността на външните граници.

Пленарната сесия се проведе извънредно в белгийската столица и беше съкратена заради предприетите мерки за овладяване на епидемията от коронавирус, като в дневния ред  намериха място само най-неотложните  теми.

"Приветствам отпуснатата финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с кризата, но призовавам ЕК да обърне внимание и на трудностите, пред които е изправена България предвид рисковата ситуация", заяви българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

"Макар че сега фокусът е върху Гърция, България също дели обща външна граница с Турция, която и преди се е използвала като маршрут към западните страни", припомни Радев. Той допълни, че към този момент близо 35 000 души са на прага на Европа, като сред тях има и много деца, повечето от които без придружители.

Емил Радев апелира за "незабавно преразглеждане на Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището", изтъквайки, че "ЕС е отговорен партньор, придържащ се стриктно към поетите ангажименти".

Българският евродепутат изрази надежда, че Турция също ще се прояви като отговорен партньор и "ще продължи да изпълнява своята част от споразумението с ЕС, без да извива ръце".

"Вярвам, че сега е моментът да покажем солидарността си и да предприемем всички необходими действия в краткосрочен и в дългосрочен план, за да постигнем нова амбициозна политика за миграцията, отговаряща на днешните предизвикателства", категоричен бе Радев.

В своето изказване комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон също обърна внимание на необходимостта от обща европейска система за убежище. Според нея, въпреки че ЕС е по-добре подготвен за овладяване на бежанска вълна спрямо 2015 г., все още липсват основни инструменти на европейско ниво за абсолютна готовност при следваща такава криза. "Това, което ни липсва, е обща европейска система за убежище и миграция. Това е съществен проблем. Работя по него, откакто заех тази длъжност“, добави комисар Йохансон. Тя поясни, че в момента се води диалог с всички държави-членки, за да бъде намерен компромис, и се готвят предложения, които могат да бъдат представени след Великден.

Само преди дни, непосредствено след мигрантската криза на гръцко-турската граница, Емил Радев изпрати въпрос до Европейската комисия с искане за писмен отговор. Той попита дали се предвижда отпускането на финансова помощ за България, която пази външната граница на ЕС. Настоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск, евродепутатът отправи въпрос и дали се предвижда за страната ни предоставянето на друга помощ - техническа, експертна, хуманитарна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: