Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 04.03.2021Коментари (15)2154
©
Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5 юли 1946 г. Има 30 монографии, стотици публикации у нас и в чужбина и множество изследвания, около 50 книги за демография, психотерапия и социална психология, ръководство за справяне с вредни навици и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и др. Иванов предложи отричането на турското робство да бъде криминализирано и по тази тема разговаряме с него. Ето какво каза той пред "България днес" за отричането на турското робство в България.

- Проф. Иванов, защо настоявате отричането на турското робство в България да е престъпление и да се наказва от закона по подобие на Холокоста?

- В 12 европейски държави има закони, които вкарват в затвора всеки, който отрича Холокоста и проявява неуважение към жертвите му. Според мен петвековното бедствие на България е по-голямо от Холокоста - като геноцид, като страдания, като мащаби и като време. Няма логика да не съществува закон срещу тези, които отричат самото турско робство и които се подиграват с иконите на българската история, с най-обичаните личности в българската история, с хората, които са дали живота си за освобождението на България. Потресаващо е, че на годишнината от смъртта на Васил Левски понятието "турско робство" не беше използвано. Говорят за Левски, че е бил борец за освобождение, но не казват освобождение от кого. За да настъпи свободата в даден момент, трябва някой да го няма. Кои са тези, които са поробили българите?

- Как си обяснявате неспоменаването на това от кого сме се освободили?

- Различни причини има. Има една посткомунистическа институция, наречена БАН, в която има хиляди учени. Там има институт по културно-историческо наследство и българска идентичност със стотици работещи. Те излязоха със становище, че няма турско робство, а има поданичество на турската империя. Българите са били в период на поданичество.

По техни думи тогава всичко било по мед и масло. Имали сме много права, ходели сме си на гости с турците, ядели рахат локум... Всичко било много хубаво. По това време имало и хора, които са били престъпници и не се подчинявали на султана - Васил Левски, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други. Тези неща преминават в образователната система и ги пише в учебниците, които отварят нашите деца. Отново учени от БАН са издали и тълковен речник, който ще ви цитирам дословно. В изданието пише какво точно означава "робство".

Отварям страница 882 на тълковния речник и зачитам: "живот под чужда политическа власт, иго". И продължава с цитат от "Стани, стани, юнак балкански" на Добри Чинтулов: "Че сълзи кървави пролива във робство милий наш народ". Един път тези от БАН казват, че робството е някой да те владее, в случая турския султан, а в друг случай казват, че няма робство и говорят за национално движение. А целият израз е "националноосвободително движение". Казват, че турското робство е било измислено от идеолозите на националното движение. Тук има две много коварни неща.

- Кои са те.

- Първо, използват думата "идеолози" - тя е отрицателна конотация от идеологическата роля на Българската комунистическа партия. Едно време, като кажеш "идеолог", и си представяш един човек, който получава пари, за да те лъже. Значи Левски и Бенковски са идеолози. Те не са били революционери, а членове на едно национално движение. За какво е то - за баклави или за каква да бъде формата на калпаците на българите? Не е ли националноосвободително движение, както ние го знаем? Български революционен централен комитет е част от националното освободително движение. Тези хора са обикаляли и като Левски са правели комитети. Организирали са Априлското въстание, създали са Хвърковатата чета на Бенковски, знаме е ушила Райна Княгиня, умирали са за свободата... За учените тези неща не съществуват. За тях турско робство няма, а за мен това е ужасяващо.

- Какво бихте казали на хората, които отричат турското робство?

- Този, който казва, че не е имало турско робство, искам да види катедралния храм "Света Троица" в Русе. Той е висок 2 метра и 40 сантиметра, а останалата част от 5-6 метра е закопана в земята, в центъра на града. Това е, защото турците не са давали на българите да имат църква, която във фасадната си част е по-висока от височината на един турчин на кон. Това свобода ли е и ходене един на друг на гости?

- Може да допълним, че революционерите ни, които са били и творци, в произведенията си използват думата "робство".

- Всичка са му казвали робство, защото е било точно такова. Ето вече цитирахме Добри Чинтулов. Иван Вазов пише "Под игото", а не за живот под съжителство. Нещо чудно един ден да го забранят това произведение, ще отстранят и "Стани, стани, юнак балкански" и "Боят настана". Ще забранят и тефтерчето на Левски. Там пише едни работи, които не са никак хубави и са против султана. Да забранят изцяло българската литература. Христо Ботев пише: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...". Как може такива работи да пишат тези разбойници?

- Важно е да уточним, че в този момент говорите с ирония.

- Разбира се, но има хора, които се появяват по телевизията и говорят как Васил Левски е бил престъпник. Нямам думи и душата ме боли, когато виждам какви майцепродавци и отцепоругатели има в нашата държава. Една госпожица написа дисертация и я защити за това, че не е имало Баташко клане. Значи и аз, когато отидох в Батак и видях купчината с кости, не съществувам. Сигурно и в Стара Загора не е имало клане и не са убили патриарха на България, когато са дошли в Търново онези хора на Баязид.

- Според вас какво наказание трябва да има за отричането на турското робство?

- 20 години затвор! Това е нормата в много европейски държави.

- Вярвате ли, че у нас може да бъде произнесена подобна присъда?

- С нашите политици трудно може да се случи. Но този закон е задължителен за България, защото изчезваме не само демографски, но и морално и като понятие. Всеки час България намалява с 15 души и след време въобще няма да има етнически българи. Тогава вече може наистина да не се говори за Освобождението, турското робство... Това е истината - тъжна и печална. Не очаквайте от мен да кажа хубави неща. Ние сме най-нещастният народ според ООН, най-бедната държава в ЕС, с най-високата смъртност в света - 112 000 пенсионери са починали миналата година. А в същото време сме на първо място по ниска раждаемост. Много е тъжно.



Още по темата: общо новини по темата: 23
04.03.2021 »
04.03.2021 »
04.03.2021 »
04.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе, ходжа (хаджи пепунчо), момчетата които са били отвеждани за еничари на 6-7 годишна възраст не са ли били отвеждани като роби? Абе, ходжа (хаджи пепунчо), момичета които са взимали турците и отвеждани - това робство ли е или свободен и демократичен избор ;)
0
 
 
Колко затвор трябва тогава за този който спомене или използва социалистическите символи,тогава когато се разрушаваха църкви и манастири, а не се строяха по- ниски от партийните домове?
0
 
 
Бих ти разбил с кеф муцуната не заради робство или владичество ,а заради това,че до 1990г.си мълчал за 3 март,като п**ка ,а на 9 септември си веел съветски знамена. Докато подобни академични к**ви и малоумници дават акъл все още ще тънем в невежество на фалшива история и ценности. Робството не строи къщи,храмове,читалища и няма двор с имот и ратаи. В Русия е имало робство до 1863г. И гащите на гъ*ъ им са били на помешчиците.
0
 
 
Разбира се, всеки окупиран народ живее тежко и жадува свобода. Така са живели и чехи в Австро-Унгария, и поляци в Руската империя. Те в робство ли са били? Аз не съм чувал някой чех или поляк да казва, че предците му са били роби. Само комплексари като нас искат да се изкарат роби.
0
 
 
"Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани роби, са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци" Това е дефиницията за робство. А сега нека този пишман академик ми каже за един българин - собственост на турчин. А споменаването на робство от поети и писатели е разбира се поетична хипербола и да се взема буквално е профанщина. И да не забравяме, че Левски е обесен след процес и присъда заради убийство, а не заради подривна дейност.
0
 
 
По-голямата част от църквите в България са построени по времето на Турското робство... и това се случва в империя, в която се изповядва ислияма... Не можем да отречем кланетата, еничарството, посичането на всяка надигната глава - но и за мен, това не е робство, в пълния смисъл на думата...
Aнонимен
на 04.03.2021 г.
0
 
 
Е нека обясни къде робите са имали фабрики и са пращали децата си да се обучават в чужбина. И след това да ми обяснява, как трябвало да ме осъждат на 20 години затвор. Този е руски подмазвач, само на тях им отърва да сме били под "робство" за да може вечно да сме им благодарни. Нищо, че селяните тук са имали повече права от селяните в руската империя.
-1
 
 
И византийско робство е имало, и руско. Интересно, народите, доминирани от Римската империя и били по дефиниция в робство що не мразят сега италианците (както много люде мразят турците, ама не и руснаците или гърците).
-1
 
 
На тоя хал сме заради такива псевдо интелектуалци като този. Думата "робство" няма еднозначно значение за всеки. Историята се пише от победителите но фактите са си факти. Левски е бил дефакто престъпник защото официално е поданик на държавата Османска Империя, това не значи че ние като етнически българи не можем да сме горди и благодарни за това че неговата кауза е успяла. Събитията от 1944 са били по тежък удар граничещ с геноцид над свои извършен от т.н. "освободители на Европа" и на които все още хиляди се кланят на балканите. Защо не се криминализира отричането на съветско-комунистическото "робство" по тая логика???
+2
 
 
Както винаги веднага се появяват два плужека и почват да обясняват какво е робство и дали е имало такова по българските земи.Да ви го начукам и на двамата,идиоти безполезни!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: