Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нашенци чакат 1,2 млрд. от заплати покрай строителството на "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 07.12.2012Коментари (1)1742
© Varna24.bg
"Южен поток" събуди страстите на север от Балкана. Пътят на газопровода у нас вълнува хиляди притежатели на ниви и имоти, които се надяват на обезщетение. Трасето минава през 11 области и 39 общини. "Който се случи по пътя на потока, все едно е ударил тото", коментират от Вълчедръм до Кула. Тръбата ще бъде заровена близо 2 метра под земята. Парцелите няма да се изкупуват освен местата за компресорни станции. Те ще са три - край Провадия, около Плевен и близо до сръбската граница. За изкоренени овошки, лозя и съсипана реколта обаче собствениците ще бъдат овъзмездени.

Много българи се надяват да получат препитание и като строители на газопровода. Първата копка на "Южен поток" ще бъде днес в руския град Анапа. На събитието ще присъстват висши държавници и шефове на компаниите, участващи в проекта. От българска страна делегацията ще води министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Към нея ще се присъединят и шефът на БЕХ Михаил Андонов, председателят на Съвета на директорите на холдинга Валентин Николов и др. Очаква се строежът да започне през втората половина на 2013 г.

Без лозя и градини по пътя на газа

Собствениците на лозя, градини и гори ще трябва да изкоренят част от насажденията, ако през земите им минава трасето на "Южен поток". Върху газовата тръба, която ще е заровена на около 2 метра дълбочина и ще мине през 11 хил. парцела, ще може обаче да се садят жито, царевица и други нетрайни култури. Очаква се строежът да започне през втората половина на 2013 г., съобщи изпълнителният директор на "Южен поток-България" Георги Гегов. Строителството ще бъде разделено на лотове. Твърде вероятно е в някои отсечки да се изчака прибирането на реколтата, коментират запознати.

Ако тръбата няма как да бъде отклонена от лозето или градината, собственикът ще получи обезщетение от проектната компания - не само за изкореняването на насажденията, но и за пропуснатите ползи от бъдещите реколти. Сумата ще се определя от независим лицензиран оценител, а изчисленията ще се правят на базата на пазарните цени на стоката. Не е изключено и при определени условия инвеститорът да изкупи земята. Обезщетение ще получат и стопаните, които изгубят част от реколтата си по време на строежа. На тях ще се плати и за правото тръбите да минат под земята им. След края на строителните дейности собственикът ще може отново да обработва земята си. Но без да засажда трайни култури или да строи сгради отгоре.

Полосата, под която ще минава газопроводът, ще бъде широка максимум 35 метра. За останалата част от нивата няма да има ограничения.

Държавата ще изкупува земята единствено на местата, където се предвиждат компресорни станции. Те ще са три - край Провадия, където тръбата ще излиза от морето, около Плевен и близо до сръбската граница. Сумата, която ще получат собствениците от инвеститора, ще се определя от лицензиран оценител, а продавачът и купувачът ще могат да се договарят и индивидуално, обясни Гегов. Допълнително ще бъде назначен персонал, който да охранява тези съоръжения, както и защитните кранове по трасето. За оперативния процес по преноса на газа ще бъде изградено и централно диспечерско управление, където също ще има нужда от сериозно количество персонал. За строителството на тези съоръжения и сгради ще бъдат привлечени български компании.

Пазят в тайна трасето

Трасето на "Южен поток" се пази в тайна, твърдят кметове и областни чиновници. Според тях причината е, че може да се появят прекупвачи на земите, през което то минава. Проектанти от екипа, който изработва проекта, минаха през Монтана и споделиха най-общи параметри. Със сигурност минава през Вълчедръм. Убедиха ни, че това не е окончателният му вариант, затова дори не ни оставиха копие от разработката си. Това каза заместник-областният управител Нина Петкова.

Във видинската областна управа твърдят същото. Там знаят, че дължината му в областта е 60 км през терени в общините Ружинци, Белоградчик, Димово, Грамада и Кула. Пътят му напуска България при "Връшка чука". Трасето минава през 4 зони от "Натура - 2000" и множество вододайни зони. Дали заради това ще претърпи промени, никой в двете управи не знае.

Пресича 11 области

Трасето на газопровода "Южен поток" ще преминава през територията на 11 области. Това са Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Маршрутът включва и 39 общини като Провадия, Лозница, Г. Оряховица, Павликени, Полски тръмбеш, Стражица, Бяла, Козлодуй, Оряхово, Мизия, Вълчедръм, Ружинци, Белоградчик, Димово, Грамада, Кула и др.

Точните координати на голяма част от отсечките обаче все още не са 100% ясни. Причините са в някои от процедурите, които все още не са приключили, а от тях зависи точно откъде ще мине тръбата. Така например в момента тече Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за зимния сезон. Ако се открие, че някъде тръбата ще попречи на флората или фауната, трасето ще бъде изместено. Такава промяна на маршрута например се прави заради АЕЦ "Козлодуй" и 2-километровата зоната за сигурност, през която не може да минават такива тръби. Заради искането на жителите на с. Селановци пък маршрутът е удължен със 7 км. Изменения в маршрута се налагат и заради преминаването според първоначалния план на тръбата през някои защитени територии и зони от "Натура 2000".

Чакат 1,2 млрд. от заплати

Около 1,2 млрд. лева ще получат нашенци покрай строителството на "Южен поток". Това е сумата, която българските работници, заети покрай реализацията на проекта, ще получат под формата на заплати, изчислиха експерти.

По цялото протежение на газопровода от брега край Варна до границата със Сърбия при Връшка чука в строителните дейности се очаква да бъдат ангажирани около 3000 българи. Тези работници ще имат нужда от храна, подслон, работно облекло и оборудване. То ще бъде доставяно от местни фирми, които също ще печелят от изграждането на "Южен поток". Политиката на правителството е предимно наши фирми и работници да бъдат ангажирани с изграждането на проекта, припомнят запознати. За самия държавен бюджет също ще има достатъчно приходи от строежа.

Според предварителната оценка българският участък от "Южен поток" ще струва около 3,2 млрд. евро. Само ДДС-то от тази сума ще възлиза на над 600 млн. евро, които ще влязат директно в хазната. Приходи за бюджета ще има и от осигуровките за работниците и данък общ доход. Тези постъпления ще продължат след старта на експлоатацията на газопровода. Тогава пък ще трябва обслужващ персонал. Очаква се той да наброява неколкостотин души на постоянни трудови договори. Приемният терминал край морето ще има нужда от около 80 човека, които да се трудят на смени. По същия начин ще се работи и на трите компресорни станции, които ще бъдат изградени по тръбата. За всяка от тях ще бъдат необходими по около 100 работника.

Закопават тръбата 2 метра под земята

Тръбите на газопровода "Южен поток" ще бъдат закопани под земята. Според изискванията за такива съоръжения дълбочината ще бъде между 1.60 и 1.80 метра. По този начин тръбите няма да пречат на насажденията по нивите над тях, а обработката на земята няма да засяга тръбите, тъй като при оран се дълбае най-много на 65 см.

Ограничения ще има единствено за засаждане на дървета или изграждане на постройки точно върху положените тръби. За останалите дейности няма да има никакви забрани. Ограниченията ще важат за полоса, която ще бъде широка максимум 35 метра. Според изискванията на Българския държавен стандарт от двете страни на газопроводна тръба трябва да бъде осигурен периметър от по 17.5 метра. Отделно в гористи местности ще има полоса от около 50 метра, върху която не трябва да има дървета. Това се прави заради пожарната безопасност.

Източник: в. Стандарт




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Едни чакат заплати от незнайното бъдеще , други чакат заплати от миналото . Все надежди и минавки - сегашни и бъдещи .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: