Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нашенец от Истанбул: Катастрофа!
Автор: Екип Varna24.bg 15:30 / 05.03.2022Коментари (0)1964
© ЕПА/БГНЕС
"Войната в Украйна уби търговията с дрехи, обувки и кожени изделия в квартал "Лалели". Край на международната куфарна търговия. Не можем да говорим за спад на оборотите в проценти или абсолютни числа, става дума за катастрофа, за нула. Не работим. През лятото по-тежка ще е ситуацията в морските курорти. Очакваните милиони руснаци няма да дойдат“, твърди пред 24rodopi.com изселникът от Кърджали Мехмед Коркмаз.

В есенните и зимни месеци нашенецът работи в голям магазин за кожени облекла в истанбулския квартал "Лалели“, а от май до края на септември ръководи аниматорите в хотел "Кушадасъ“, който е собственост на същата компания.

Войната между Русия и Украйна отряза като с нож търговията с дрехи, обувки, текстилни и кожени изделия, които са основните стоки, които Турция изнася на руския и на украинския пазар. По данни на Камарата на турските износители турският износ за Русия през 2021 г. е бил в размер на 718 млн. долара, а за Украйна - 308 млн. долара, отбелязват медиите в южната съседка.

"През месец февруари на 2022 г. на изложенията в Киев и Москва се сключиха изгодни договори. Но войната стана причина за тяхното анулиране. Поръчките от Украйна спряха. Обезценяването на рублата доведе до анулиране и на договорите с Русия“, разказва председателят на дирекцията на сектора за конфекция и готово облекло към Асоциацията на турските търговски палати и борси Шереф Фаят, цитиран от БТА.

В първата седмица от началото на войната загубите от анулираните поръчки само от тези сектори на турската икономика са достигнали около 200 млн. долара. Прогнозира се, че загубите може да надхвърлят 1 млрд. долара, ако войната продължи със същата сила. Войната доведе до нулева точка и т. н. куфарна (безмитна) търговия на "Лалели“ и "Османбей“ в Истанбул, тъй като според представители на сектора, размерът на този вид търговия е няколко пъти по-висок от официалния износ (около 2,5-3 млрд. долара по някои данни), който се извършва през митниците. Половината от капацитета на куфарната търговия се реализира от клиенти от Русия и Украйна. Традиционните клиенти на Турция в района, сред които са Беларус, Молдова, Румъния, както и Полша, също са поискали да се анулира голяма част от заявките заради войната.

Представители на сектора посочиха, че с обезценяването на рублата са възникнали затруднения при плащанията на руските купувачи - предлагали да плащат по стария обменен курс, в противен случай нямало да е възможно да извършат плащането. А частни търговци на Османбей и Лалели твърдят, че към момента има и много стоки, които са на път, но съдбата им е неизвестна, а не е ясно и дали ще успеят да си получат парите.

Турските бизнесмени в Русия също изпаднаха в безизходица заради войната, твърди председателят на Дружеството на обединените марки Синан Йонджел. По думите му в Русия има над 650 турски маркови магазини, но към момента изпитват големи затруднения с паричните трансфери. “Стотици чифтове обувки останаха в кашоните, така както ги бяхме приготвили за изпращане. Но никой - нито от Русия, нито от Украйна не ни търси, не иска нищо. Война е, хората умират и не им е до дрехи или обувки. Лошо, лошо, молим се тази пуста война да свърши по-скоро", казва Емир Дженгиз, собственик на малък магазин за обувки.

"Лошите новини са и шанс за българските едри търговци на дрехи. А колкото до българските туристи, ако не последва промяна на ситуацията, това лято цените по курортите ще бъдат много атрактивни. Българите могат да се окажат печеливши, досущ като през лятото след опита за преврат преди години. Тогава цените дори в петзвездни хотели в Бодрум, Белек и други водещи курорти бяха символични“, коментира още кърджалиецът.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: