Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Настояват в българския език да бъде въведен еквивалент на "gender"
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 01.07.2021Коментари (13)1154
©
Кончита Вурст - едно от лицата на джендър идеологията
Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и бивш министър на образованието проф. Даниел Вълчев настоява в българския език да бъде въведен еквивалент на английската дума "gender". Той изразява мнението по повод на конституционно дело, свързано с обяснението на понятието "пол".

"Моето мнение е, че би било добре в българския език да се утвърди езиков еквивалент на gender /genre/, най-малко, за да може да се води разговор по тези теми с ясни тези и относими аргументи. Обратното означава да продължат опитите за водене на формални езикови игри с важни социални последици, както и злополучните опити за преднамерен превод на международни актове, както в случая с т. нар. Истанбулска конвенция", заявява известният юрист.

Правното мнение на проф. Даниел Вълчев е публикувано в сайта на Конституционния съд, заедно със други становища на заинтересовани страни.

"Известно е, че към момента няма понятие или израз, които в рамките на българския език да съответстват по смисъл и обем на понятието "gender" /"genre"/. Словосъчетанието "социален пол", което понякога се употребява в аналогичен контекст, според мен е некоректно, най-вече заради заложения в него потенциал за недоразумения и скрито индоктриниране. Това словосъчетание предпоставя разбирането, че полът бива два вида /биологичен пол и социален пол/, като вторият има ценностен приоритет над първия /доколкото човекът е повече социална единица, отколкото организъм/, и поради това е по-важен за обществото.

Оттук пък очаквано се извежда тезата, че тъкмо социалният пол е меродавен в контекста на социалните практики, в това число и за нуждите на правната идентификация на човека, казва проф. Вълчев.

Той отбелязва, че е известно, че в множество езици съществуват две различни думи, означаващи съответно биологичните характеристики на човека, стоящи в основата на разграничението жена/мъж /sex/. Липсата на дума, или словосъчетание, в българския език, с която да се означава второто разграничение, дава поле за множество некоректни езикови игри, имащи като обективен резултат, а понякога - и откровено целящи, натоварването на българската дума "пол" с двусмисленост.

Проф. Вълчев поставя въпроса, например каква би била възрастта на човек, който е на 18 години, но в резултат на различни психически и социални фактори се чувства и се държи като 45-годишен? "Дали той би могъл да се кандидатира за президент? А може ли човек на 40 години да твърди, че е наказателно неотговорен, тъй като се чувства на 7? Към момента не ми е известно да се води смислен дебат по темата.

Не виждам обаче пречка да наречем действителната възраст на човека "биологична възраст" и да пледираме, че той има и друга - "социална възраст". Бихме могли да поставим и въпроса дали на такъв човек не следва да признаем правото да промени своите юридически установени идентификатори в отклонение от биологичните си дадености и в съответствие с начина, по който той се чувства.

Ако искаме да доведем темата до абсурд, бихме могли да си представим как би изглеждала претенцията на един човек, който твърди, че не се чувства човек, да престане да има статут на правен субект и да бъде заличен от съответните регистри. Или обратното - да се придаде статут на физическо лице на един много умен бозайник, който биологически не е човек", коментира проф. Даниел Вълчев, цитиран от БТА.

Той подчертава в заключение, че и езиковото тълкуване, и систематичното тълкуване, а и функционалното тълкуване /доколкото според него в българското общество няма нов консенсус относно съдържанието и обема на тълкуваното понятие/, водят еднозначно до извода, че понятието "пол" в разпоредбата на чл. 6, ал. 2 - самостоятелно и в контекста на други конституционни разпоредби, и в частност на разпоредбите на чл. 14, чл. 46, ал. 1 и чл. 47 от Конституцията, означава биологичен пол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Полът, като определение, съществува въз основа на физическите полови белези, а не поред това дали някой човек се мисли за риба или динозавър. Най-точното определение на хората, държащи да се самоопределят като "друг пол", различен от истинския им, природен такъв, е "психически самоопределящи се", тъй като те в действителност настояват да бъдат разглеждани като съвсем друг пол на психическа основа, самовъзприемайки се не за такива, каквито природата е отредила чрез наследените от родителите им (които задължително са мъж и жена, а не друго съчетание, различно от това) полови белези и други полови признаци. Не изискват да бъдат законово възприемани и определяни като някакви въображаеми същества, неотговарящи на физическото им съществуване, а заявявани като съществуващи единствено в психиката им. Съкратената форма на "психически самоопределящ се", използвайки утвърденото в България през десетилетията Звучно съкращаване от първата част на думите (по подобие на "съпромат", "детмаг", "нармаг", "хоремаг", "кореком" и други) е "психокрив", произтичащо от думите "психически" и "кривнал" (по своя воля от единствения си, истински детероден пол, заложен в гена им). Ако пък съкратим думите "психически" и "изметнал се", се получава "психоизмет", но това едва ли ще се хареса на някои хора, опитващи се да се отрекат от своя детероден пол. А съкращението от "психически" и "определящ се" е "психопред". Ако обаче просто се налага да създадем дума за искащите да кривват от естествения подбор на майката природа, до думата "криваци" е едновременно благозвучна, лесно запомняща се и онагледяващата въпросната група хора от мъжки и женски пол, срамуваща се от пола си и искаща да страни от него.
+4
 
 
То има - п*дераст, ненормалник, психично/душевно болен човек, с пояснение за начинът, по който се използва терминът. За радост на българина имаме чудесно богат език.
+2
 
 
Всички обратни , които парадират с това и тези, които натрапват те да бъдат равнопоставени трябва да бъдат ефтаназирани! Природата ни е създала, като мъжкимпол ии женски пол! Всичко останало е идиотщина и цинизъм!
на 01.07.2021 г.
+3
 
 
"gender" има превод и от английски и се превежда , като "пол" , а кой какво влага в тази дума е отделен въпрос , скоро ще почнат и веганите да искат дума за тях :D . Стига глупости ... Аз лично нямам претенции към подобни хора , които се определят различно от мъж или жена , стига да не се парадира и да се правят малцинства и колко били различни и колко никой не ги цени прочие глупости...
+4
 
 
Ехее, еквиваленти да искате на джендър в българския език.
+1
 
 
Коментиращите бързо забравят, че сме част от ЕС и НАТО, и като членове на тези две организации сме длъжни да бъдем толерантни: политически, сексуално, всякак! Няма за какво да въвеждам еквивалент на тази дума. Ние самите неправилно си я ползваме. Въпросната дума значи единствено и само ПОЛ! А вече кой как се определя - това е трета тема. За нещастие на хетеросексуалните, хомосексуалното лоби е много силно. Управляват ни педофили, при това откровени, хомосексуалисти и транссексуални. И трябва са това да сме толерантни. Един ден си направих труда да попрочета тук-там какво казват законодателствата на Европа относно всички тия извращения. Хора, късно е. За НАТО може и никой да не ви е питал, но за ЕС сами си го натресохте. Сега и еврото се задава. И бедните ще станат още по-бедни.
+2
 
 
Вълчев Вълчеееев.Не стой на слънце че ти личи много бе пендерграс
-1
 
 
Абсолютно прав е Вълчев и тъпите коментари преди мен доказват това. Не трябва да се използва думата пол в друг смисъл освен биологичния. В социален аспект трябва да има отделна дума, например "сор" от социално-обществена роля.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: