Настроенията на БСП: Предлагат връщане на хартиените бюлетини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:18 / 11.04.2022
805
Депутати от БСП са внесли проект за промени в Изборния кодекс, с които предлагат да се върне хартиената бюлетина като алтернатива на машинния вот.

Вносители са Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. Мотивите им са, че въвеждането на почти изцяло машинно гласуване е довело до рекордно ниска избирателна активност.

Съгласно последните промени в Изборния кодекс във всички секции се гласува машинно, с изключение на тези с до 300 регистрирани гласоподаватели. По този начин се проведоха изборите за 46-ото и настоящото 47-мо Народно събрание, както и за президент.

Социалистите предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинния протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Гласуването с хартиена бюлетина отпадна с последните промени в Изборния кодекс, където БСП бе сред основните радетели за въвеждането на машинен вот. Изцяло машинното гласуване обаче бе посочено като една от причините не само за големия спад в избирателната активност, но и за ниския резултат на БСП на последните избори, когато партията остана четвърта политическа сила. Още тогава лидерката Корнелия Нинова обясни, че машините са уплашили част от електората на партията и поиска да се върше възможността за гласуване и с хартиена бюлетина.

При посещението си днес в Русе връщане на хартиените бюлетини поиска и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).