Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Назрява скандал с нагли ментета на картините на великия Владимир Димитров- Майстора
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 06.12.2018Коментари (0)3000
Вестник "Галерия" излиза с голямо разследване по повод търга на галерия "Ракурси" на Емил Чушев тази вечер, в чийто каталог има нагли ментета на Владимир Димитров- Майстора, чията цена се движи около 75 хиляди лева платното.

Тези картини са получили документ за истински от Националния исторически музей, наместо от експерти в Националната художествена галерия и Кюстендилската галерия, която съхранява 1357 оригинали. Предполага се, че предлаганите на търг платна са късни копия рисувани след смъртта на художника, през 70 те и 80-те години, когато с такива картини украсяваха държавни учреждения. Ето и две от копията, предлагани тази вечер на търга на "Ракурси" - "Мома с гергини" и "На нивата" от Майстора, чиито оригинали се намират в Националната художествена галерия. Около името на собственика на "Ракурси", отдавна бродят приказки, че е сръчен копист и имал склонност да прекрачва границите на коректността.

Главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор културни ценности към Главна дирекция "Национална полиция", подчертава, че Националният историческия музей има експерти в областта на етнография, археология , оръжие. Картините са приоритет на експертите от НХГ, от "Градската художествена галерия" а в случая ще добавим и на директорът на Кюстендилската галерия. Оригиналите на част от "творбите“ са в депата на Националната и Кюстендилската галерии.

Колекционери си спомнят, че още в 90- те години когато са разглеждали при тогавашният собственик тези картини, се е шушукало за ментета. Но сега след смъртта му неговите роднини ги предлагат за официална продажба. Дали министър Боил Банов е наясно, че след подадените до него сигнали да се спрат тези картини от търга, той поема една огромна вина за наглото посегателство върху паметта на най-големия български художник? И за което в напредналите страни се подават оставки.

Специалистите, които са работили върху творчеството на Майстора са на ясното мнение, че при един сериозен анализ ще се индентифицират ментетата. Но защо това да стана на етап "купил фалшификат" и ги съди? След като можеше да се разреши цивилизовано и без последствия.

Ето какво още цитира в. "Галерия" когато в разледването си се обръща за мнение към видни наши галеристи, които също провеждат търгове: "В деликатна ситуация сме поставени. Аз няма да кажа нищо директно, но си запазвам правото да посъветвам тези, които се допитат до мен, за автентичността на въпросните картини“, заяви Лаврен Петров, собственик на галерия "Лоранъ“. "Тези творби са ми ясни“, през смях каза Игор Марковски, съсобственик на аукционната къща "Аполон и Меркурий“. Неговият колега от "Виктория“ Павел Тодоров пък е на мнение, че всеки сам отговаря за себе си. Ставало дума за възрастни хора, които трябвало да си носят негативите или позитивите от действията. Известната изкуствоведка Ружа Маринска се направи на разсеяна, когато я попитахме какво мисли за въпросните "платна“: "Не съм ги виждала!“. В същото време обаче близък до нея колекционер я издаде, че вече е посъветвала приятелите си да не се връзват и да не купуват картините на Майстора, предлагани от "Ракурси“.

Очевидно е, че организаторите на аукциона се чувстват недосегаеми, защото разполагат с удостоверения за идентификация на картините, които по закон са задължителни при публични продажби на произведения на изкуството. Трябва категорично да се знае, че въпросните документи не изпълняват функциите на сертификат за автентичност.

Преди време менте на Вешин се е появило в чешка частна галерия, но впоследствие се разбира, че то е закарано там от България и "откупено“ обратно от българи. В дъното на всичко е човек, свързан със същата аукционна къща, която сега предлага ментетата на Майстора.

Директорът на Кюстендилската галерия Валентин Господинов е категоричен, че от всички лотове на "Ракурси“ с картини, атрибутирани като произведения на Майстора, само рисунката е оригинал. Останалите седем платна не могат да се отнесат към творчеството на художника, а само наподобяват негови творби. " Но както се знае, цените на копията са в десетки пъти по-ниски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: