Не изключваме нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (16)
16:44 / 26.10.2017
3554
Нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене" не се изключва от управляващите. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.

Нашата страна в момента получава частите за два реактора от Русия, след като арбитражно решение постанови те да бъдат закупени от страната ни. Първоначално се обсъждаха варианти за продажбата им на трета страна, а след това управляващите лансираха друга теза - за частен проект на площадката на АЕЦ "Белене" без договор за изкупуване на произведената енергия и без държавно участие.

"Винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрият начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин не изключваме нито един вариант", каза обаче Теменужка Петкова днес, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че "държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект", но ще "търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опита да реализира това оборудване".

По думите й предстои да бъдат построени конструкции, които ще пазят оборудването, за което преди време бившият енергиен министър Румен Овчаров сигнализира, че се съхранява под открито небе.

Енергийното министерство активно работи за това големите горивни централи да получат дерогация от европейските правила, за да продължат да работят, обяви Павлова.

Тя припомни, че въглищните централи произвеждат 41% от електрическата енергия в България. Документът, приет от Еврокомисията през април тази година, би накарал България и още 7 държави-членки да затворят своите централи, работещи с въглища. Това би означавало рязък ръст на безработицата и огромни загуби.

"Всяка една от тези централи сама за себе си трябва да вземе решение дали ще върви в посока използването на чисти въглищни технологии. Не можем да наложим общо мнение, защото само една от тези централи е собственост на държавата - ТЕЦ "Марица-изток 2", а останалите са частни", посочи Петкова.

Тя отрече слуховете, че между министерствата на енергетиката на България и Русия са водени разговори въглищните централи в Маришкия басейн да преминат на газ.


Виж коментарите (16)

Още по темата (122):
11.10.2023 Правителството реши: Спира се изграждането на АЕЦ "Белене"
07.10.2023 Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
11.07.2023 Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Довършването на АЕЦ "Белене" е невъзможно
11.07.2023 Росен Христов за АЕЦ "Белене": Считам, че сегашното решение е прибързано
10.07.2023 Свилен Трифонов: Неадекватното управление досега направи от АЕЦ "Белене" една корупционна дупка
10.07.2023 Радев: Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" поставя под въпрос съдбата на проекта
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).