Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не останаха качествени работници у нас, бизнесмени в безизходица
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 19.04.2023Коментари (0)433
Според резултатите от последното прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което обхваща периода април 2023 г. – септември 2023 г., работодателите в страната споделят най-скромните планове за наемане на служители от началото на изследването през 2021 г.

Двадесет и седем процента от общо 1099 анкетирани компании планират да увеличат работната сила, което е спад от 16% в сравнение с предишното шестмесечие и с 19% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Тридесет и шест процента от работодателите очакват да запазят числеността на служителите си, 19% прогнозират да намалят персонала — с пет процента повече спрямо предишния изследван период, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят служители, като техният дял е нулев през изминалото шестмесечие.

Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +8%, или спад от 21 процентни пункта спрямо предишния изследван период и с 32 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

"Пазарът на труда в България отдавна е подчинен на дисбаланса между търсенето и предлагането на кадри. Икономиката ни в голяма степен разчита на чуждестранните инвестиции, които от няколко години насам постоянно намаляват и поради липсата на необходимите хора. В такава среда e наложително трудовите процеси да се дигитализират, желаещите да се включат в работния процес масово да се преквалифицират според нуждите на работодателите, да се привлекат пасивните групи от нетърсещи работа отчаяни лица и да се реализира целенасочен внос на хора от чужбина. Това са единствените процеси, които трябва да стартираме веднага паралелно с промяната на трудовото законодателство, което да е адекватно на реалността, за да избегнем колапс на трудовия пазар," каза Надя Василева, председател на БКЗ.

Работодателите в София отново споделят най-оптимистични планове за наемане на служители в периода април 2023 г. – септември 2023 г. с коефициент на заетостта от +72%, което е увеличение с два процентни пункта в сравнение с предишното шестмесечие.

Компаниите в Пловдив и Бургас прогнозират скромно разширяване на екипите, като съответно +9% и +8% от работодателите в тези региони планират да наемат нови служители. В Русе и Варна коефициентът на заетост регистрира спад от два процентни пункта и е съответно +3% и +8% за следващото шестмесечие.

"Липсата на стабилно правителство, галопиращата инфлация и нарастващите разходи за труд правят ръста на компаниите притеснителен. Рекордно ниската безработица и дефицитът на подходящи кандидати притискат работодателите да търсят хора за работа отвън и да използват ресурси, които до днес не са били част от техните планове," добави Надя Василева.

По отношение на дванадесетте индустрии, включени в изследването на БКЗ, прогнозите на секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Строителство" отчитат най-голямото увеличение от пет процентни пункта в сравнение с предишния изследван период, като съответно +10% и +9% от работодателите планират да наемат нови служители.

С два процентни пункта се увеличават плановете на работодателите в "Публичния и социален сектор“, където коефициентът на заетост е +7%. Работодателите от секторите "Информационни технологии" и "Аутсорсинг", които имаха най-оптимистични планове за наемане на персонал през предишния изследван период, отчитат по-скромни прогнози за април 2023 г. – септември 2023 г. и коефициент на заетостта от съответно +25% и +9%.

В секторите "Търговия на едро и дребно", "Транспорт, складиране и комуникации" и "Селско, горско и рибно стопанство" коефициентът на заетост е съответно +9%, +7% и +3% — спад от един процентен пункт в сравнение с предишното шестмесечие.

Темпът на наемане на служители в сектор "Електричество, газ и вода" се запазва (+4%), коефициентът на заетост в секторите "Производство" и "Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ се увеличава с един процентен пункт и достига съответно +11% и +7%, а сектор "Добивна промишленост“ е единственият, който прогнозира отрицателен коефициент на заетост за периода април 2023 г. – септември 2023 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: