Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва тези изисквания
Автор: Десислава Томева 16:53 / 13.05.2024Коментари (0)1311
©
В светлината на динамичните обстоятелства в съвременния пазар на труда, сключването на трудов договор е от критично значение както за работниците, така и за служителите. Този документ, който урежда правата и отговорностите на страните, осигурява законова рамка и сигурност в трудовите взаимоотношения. Eкспертът по трудово право д-р Тодор Капитанов и създател на платформата mywork, разглежда защо е толкова важно сключването на трудов договор и как неспазването на този етап може да засегне работниците и служителите.

Защо трудовия договор е важен за работниците и служителите?

1. Правна Сигурност и Защита:

Когато работникът сключва трудов договор, той си осигурява законова сигурност и защита. Този документ е инструмент за защита на основните трудови права на работника, включително правото на заплата, работно време и отпуски. В случай на недоразбирания или спорове, трудовият договор служи като основен доказателствен материал.

2. Определени условия на труд:

Трудовият договор посочва конкретните условия на труд, включително работното време, заплата, отпуските и други важни аспекти на трудовата дейност. Този документ е своеобразно “споразумение", което установява рамките и очакванията както на работника, така и на работодателя.

3. Здравно и социално осигуряване:

Сключването на трудов договор позволява на работника да бъде включен в системите за здравно и социално осигуряване. Това осигурява необходимата защита и подкрепа в случай на болест, злополука или други непредвидени обстоятелства.

4. Продължаване на професионалното развитие:

В трудовия договор могат да бъдат включени и клаузи за обучение и развитие. Такива клаузи са важни за работниците, тъй като допринасят за тяхното професионално развитие и повишават квалификацията им.

За работодателите е от съществено значение да сключват трудови договори, които са в пълно съответствие със законовите изисквания. Това им осигурява законова стабилност и предотвратява евентуални правни последици. Чрез ясно дефинираните условия в трудовия договор, работодателите създават основа за управление на очакванията и избягване на недоразбирания. Това помага за изграждане на здрава работна обстановка и взаимоотношения.

С правилно структурирани трудови договори, работодателите се превръщат в привлекателни работодатели, които могат лесно да привличат и задържат талант. Добрите трудови условия и ясните правила представляват стимул за ангажираност и преданост. В същото време сложните законови процеси, свързани с трудовите права, изискват от работодателите да бъдат внимателни и да прилагат правилно законовите изисквания. Правилното съставяне и спазването на трудови договори предпазва работодателите от правни проблеми и ги освобождава от евентуални съдебни искове.

Припомняме, че трудовия договор се сключва задължително в писмена форма, като работника и работодателя получават по 1 екземпляр от него. Законът е уточнил кои са задължителните клаузи в него, като всички други уговорки там са оборими в полза на работника спрямо действащото законодателство в България.

Минималните реквизити, които трябва да бъдат уредени с трудовия договор са:

1. Номер на трудовия договор

2. Дата на сключване на трудовия договор

3. Основание за сключване на договора (чл. 67 – чл. 70, чл. 230 или чл. 235 от кодекса на труда)

4. Наименование на фирмата, седалище и адрес на управление

5. Идентификационен код на фирмата (по БУЛСТАТ или по ЗДДС)

6. Трите имена на управителя на фирмата, постоянен адрес и ЕГН

7. Трите имена на работника, постоянен адрес и ЕГН (не е задължително и правилно да се пише друга информация от личната карта на работника)

8. Вид и степен на образование на работника (ако се изисква за длъжността)

9. Наименование на длъжността (от изброените в Националната класификация на професиите и длъжностите)

10. Код по националната класификация на икономическите дейности

11. Място на работа (града, в който ще се изпълнява трудовата дейност)

12. Продължителност на работния ден или седмица

13. Времетраене на договора (ако не е уговорено друго, се смята за сключен за неопределено време, недействително е да се сключи срочен трудов договор за повече от 3 години, освен ако в нормативен акт не е предвидено друго)

14. Размер на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителни платени годишни отпуски (минималния платен годишен отпуск е 20 работни дни)

15. Основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер (основното трудово възнаграждение не може да е по-малко от минималната работна заплата при пълно работно време 8 часа на ден; съгласно кодекса на труда за всяка пълна година трудов стаж на сходна длъжност задължително се полага минимум 0,6% надбавка за стаж към основното трудово възнаграждение, ако друго не е уговорено се счита, че допълнителното трудово възнаграждение е 0,6% за всяка пълна година трудов стаж на сходна длъжност; задължително се изплащат допълнителни възнаграждения за нощен и извънреден труд съгласно наредбата за структурата и организацията на работната заплата)

16. Периодичност на изплащане на трудовите възнаграждения (ако не се договори друго съгласно кодекса на труда, възнаграждението на работника се изплаща всеки месец на два пъти – авансово и окончателно)

17. Задължение на страните (в глава шеста от кодекса на труда са разписани стандартните задължения на страните, конкретните задължения на работника се посочват в длъжностната характеристика, която е приложение към договора и му се връчва задължително при постъпване на работа)

18. Еднакъв срок за предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор (не повече от 3 месеца, всякакви други договорки са недействителни, ако не е уговорено, се счита, че е 30 дни; ако е срочен трудов договор не повече от остатъка до края на договора)

19. Начало на изпълнение на трудовия договор – (до 3 дни след сключването на трудовия договор, трябва да му се направи регистрация в НАП съгласно НАРЕДБА № 5 ОТ 29 декември 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от кодекса на труда; работника не може да постъпи на работа преди да получи копие от документите за регистрация на договора, в противен случай на работодателя се налага глоба, а работника не може да е сигурен, че действително е назначен на работа и не трябва да започва трудова дейност)

20. Подписи на двете страни по договора

В трудовия договор могат да се уреждат и други условия, които не могат да са по-неблагоприятни за работника от установените в закона или с колективен трудов договор.

В заключение, сключването на трудов договор не само осигурява законова рамка и защита, но и създава положителна работна обстановка и установява ясни очаквания за страните. Освен това, в светлината на растящите правни изисквания и конкурентната борба за кадри, сключването на трудов договор става ключов елемент за успешното управление на човешките ресурси и поддържане на стабилни работни отношения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: