Неда Кристанова: Образованието има нужда от терапия за качество

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
18:31 / 06.12.2023
679
Очевидно е дошло време вече обществото сериозно да се замислим за това какво е нашето образование, какво искаме от нашите ученици и каква трябва да бъде целта на образованието. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование.

Тя очаква, че след последните тестове PISA резултатите ще предизвикат сериозни дебати и мерки, които да бъдат набелязани както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

По думите на Кристанова образованието има нужда от терапия за качество: "Всички трябва да положим усилия - Министерство на образованието и науката няма как само да постигне някакви резултати. И учениците, и учителите, и родители - всички трябва да участваме в този процес.

Тя отбеляза, че са необходими промени: "При всяко положение е необходимо на базата на някакъв експертен анализ да се реши и да се прецени как да бъдат променени програмите, дали изобщо или изцяло концепцията им. Дали трябва да се олекотят, може да се окаже, че някои програми трябва да се олекотят, други да се окаже, че не трябва. Но със сигурност трябва да има повече време за затвърждаване на това, което са взели учениците, за упражнение и за прилагане и за решаване на практически задачи и казуси".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).