Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Негативните последици за бебетата, родени чрез цезарово сечение
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 16.11.2022Коментари (0)510
©
Изследователи са открили първите доказателства, че ваксините срещу менингит и пневмококи са значително по-неефективни при бебета, появили се на бял свят чрез цезарово сечение, отколкото при техните естествено родени връстници, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".  

"Децата, родени по естествен път, произвеждат значително повече антитела в отговор на ваксини срещу менингит и пневмококи, отколкото техните връстници, появили се на бял свят чрез цезарово сечение. Тези разлики се дължат на несъответствия в броя и разнообразието на щамовете на E.coli и бифидобактерии, предавани обикновено от майката на детето", пишат изследователите, цитирани от БТА.

Много жени имат тесен таз и други анатомични особености, които правят раждането небезопасна процедура както за родилките, така и за техните бебета. Поради тази причина лекарите прибягват в продължение на много десетилетия до цезарово сечение, за да защитят здравето и живота на бъдещата майка и бебето й.

През последните години учените започнаха активно да се интересуват от въздействието на цезаровото сечение върху здравето на децата. Интересът им е свързан преди всичко с факта, че бебетата, родени по този начин, не влизат в контакт с майчината микрофлора в първите моменти от живота си, което може да повлияе на функцията на имунитета им. В частност съществуват данни, че цезаровото сечение увеличава риска от затлъстяване и нарушения в работата на храносмилателната система.

Екип от лекари под ръководството на Ема де Коф, изследовател от университета на Амстердам, Нидерландия, е открил още една негативна последица от цезаровото сечение - намалената ефикасност на ваксините при бебетата. Специалистите са направили откритието, докато са проучвали въздействието на ваксините срещу менингит и пневмококи върху 120 бебета, родени в нидерландски болници.

Около половината от изследваните бебета са родени с цезарово сечение. Това е позволило на изследователите да оценят ефекта от процедурата върху работата на ваксините за бебета и деца. За целта учените са взели кръвни проби на 12-ия и 18-ия месец от живота на бебетата и са измерили концентрацията на антитела срещу пневмококи и причинителя на менингит - бактерията Neisseria meningitidis.

Изследователите са установили, че организмът на родените по естествен път бебета произвежда значително повече антитела срещу двата микроба, отколкото този на новородените, които са се появили на бял свят чрез  цезарово сечение. Разликите в концентрациите на антитела са съпоставени с начина, по който кърмата и храненето с адаптирано мляко влияят върху резултатите от ваксинацията.

Последващо проучване на микрофлората на децата показва, че вероятната причина за влошения имунен отговор към ваксините е намаляването на броя на някои щамове на E. coli и бифидобактерии, които обикновено се предават от майка на дете. Учените се надяват, че следващите експерименти с животни и наблюденията с деца ще помогнат да разберат как да предотвратят появата на този проблем.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: