Нели Куцкова: Между съдебната и законодателната власт не трябва да има стена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:57 / 19.05.2023
827
Между съдебната и законодателната власт не трябва да има стена, трябва да се контактува, но за законопроекти, проблеми на съдебната система и работни групи. Да се обадиш на народен представител и да питаш – "тази защо предлага да ме уволняват" – вижда ми се ненормално. Това коментира в предаването пред bTV Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите.

В ефира на медията председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че главният прокурор Иван Гешев ѝ се е обадил след изказването на Мария Габриел за внасяне на искане за отстраняването му.

"Когато бях член на ВСС, имаше сериозен натиск върху членовете от парламентарната и от професионалната квота за избора на Никола Филчев. Това не е от вчера, но по-рано беше по-културно и възпитано. Ако стане – стане. Сега нещата са по-безогледни и гарнирани с използване на език, който е почти мутренски“, добави тя.

"Или нищо не говориш, или казваш всичко. Истината ще излезе наяве, но това с нищо не допринася за добрата работа на съдебната система. Аз съм убедена, че хората по ниските инстанции си вършат всекидневната работа и това няма да им попречи", посочи Куцкова.

Според нея законопроектът, изработен в Министерството на правосъдието, е най-добрият предлаган в рамките на действащата Конституция.

"Това, че не си предоставил информация трудно може да се докаже. Ако са само позорни действия – яли, пили, веселили и изложили – това не е престъпление. Когато един главен прокурор сам признава, че крие срамни тайни - това е един от най-големите ни проблеми. Да заплашваш едни хора, които трябва да вземат решения въз основа на закона, че ще изкараш за тях мръсни тайни – продължаваме да задълбаваме в тинята“, допълни Куцкова.

"Не знам кой кого с какво държи. Ще наблюдаваме много грозни гледки и за съжаление не само ние. Позорът става европейски. Когато нямаш доверие в една държава, това се отразява на чуждестранните инвеститори", каза още бившият председател на Съюза на съдиите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).