Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нещо уникално ще се случи в Бургас
Автор: Иван Сотиров 14:49 / 14.04.2022Коментари (0)1034
© Varna24.bg
Бургаска детска ясла № 3  ще бъде първата в страната, в която ще бъде изградена  геотермална термопомпена инсталация. Паралелно с това ще бъде подменена остарялата отоплителната инсталация на сградата, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Проектът вече е одобрен по Норвежката програма. Сградата е построена през 1962 година. В нея се възпитават 190 деца. Съществуващата отоплителна инсталация, която е с чугунени радиатори, много често два аварии. След изграждането на съвременната инсталации, освен че ще е топло през зимата, ще бъде прохладно през лятото", каза при старта на проекта кметът на Бургас Димитър Николов.

Предвижда се изграждането на климатична инсталация за отопление и охлаждане, която ще се захранва с геотермална енергия.  

Целта на проекта е да се увеличи делът на използването на енергия от възобновяеми източници. Очаква се да бъдат спестени 174 7053 kWh/ годишно първична енергия, както и 276.61 t CO2 емисии. Инсталираната мощност за отопление и охлаждане, както и горещото водоснабдяване, ще е 171.6 kW. Годишното производство на енергия от възобновяеми източници ще бъде 234 414 kWh.

За покриване на отоплителния и охладителен товар на сградата, както и битово горещо водоснабдяване, ще бъдат осигурени два агрегата – единият с отоплителна мощност 85,8 kW, а другият с 66 kW охладителна мощност. Чрез специална система от тръби те ще използват температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра без да черпят вода от тях.

Усвоената от земята температура за затопляне или охлаждане ще достига до геотермален колектор, от който ще се разпределя към термопомпени агрегати.

Необходимото допълнително технологично оборудване ще се разположи в съществуващото техническо помещение в сутерена на сградата.

За сградата на Детска ясла №3 е проектирана климатична инсталация с вентилаторни конвектори за открит таван и подово-стенен монтаж.

В рамките на проекта ще се внедри система за мониторинг на потреблението на енергия. Чрез ултразвуков топломер ще се отчита генерираната енергия за отопление и охлаждане от термопомпените агрегати. Ще се инсталират и контролни електромери.

Партньор е Норск Енерджи-Кралство Норвегия, дългогодишен партньор на Община Бургас при изпълнение на проекти в областта на енергийната ефективност.

Повече вижте в нашето видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: