Никой не иска да купи вагони и мотриси от БДЖ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:24 / 13.04.2016
733
Търгът за обявените на 6 април 49 локомотива и мотриси се провали и при повторното му провеждане днес в БДЖ заради липса на оферти, предаде БГНЕС. Само една компания е купила документи, но не е подала оферти, заради което търгът фактически се провали.

Разследване на bTV неотдавна показа, че разпродажбата на локомотиви и мотриси на цената на скрапа може да се окаже един от многото канали, по които се "обезкървява" държавният релсов превозвач. Вече има ред случаи, в които български и чужди фирми купуват уж негодна жп техника от БДЖ, ремонтират я и я използват - вместо да купуват нова, която струва в пъти повече.

Позицията на компанията е, че транспортната задача в момента не изисква поддържане на толкова много локомотиви, вагони и мотриси и че охраната на оставените в депото машини излиза изключително скъпо.

Днес на търга бяха дошли представители на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, които настояват да не се стига до продажба.

Един от активистите, Веселин Кирев, припомни, че 4 "бракувани" локомотива се движат по линиите в Чехия, а други 4 се използват от "ТБД - Товарни превози". В същото време, посочи той, много влакове на БДЖ се отменят заради липсата на изправни мотриси и локомотиви.

Кирев допълни, че латвийският производител на включените в търга 19 мотрисни влака, е изразил готовност да ги реновира за много по-малко пари, отколкото би струвала покупката на нов състав.

"Ние пуснахме сигнал до прокуратурата и още на 8 март търгът беше спрян за около 2 седмици, след това отново обявен за края на месеца и днес трябваше да се проведе повторният търг", обясни Веселин Кирев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Главчев: На никого в правителството не му е хрумвало да увеличава...
Росен Желязков: Основната ни цел е доходите на българите да дости...
ЦИК увери: Няма да има забавяне в обработката на резултатите от и...
Обявиха голяма наша банка за продан, оттам обаче отрекоха информа...
Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Ив...
Инвеститор: В България е сигурно - в малко държави можеш да се пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).