Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Георгиев: България е единтвената страна в Централна и Източна Европа, в която има увеличение на инвестициите на годишна база
Автор: Екип Varna24.bg 18:27 / 02.08.2023Коментари (0)898
©
България е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която има увеличение обема на инвестициите на годишна база, на фона на големия общ спад. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Николай Георгиев, мениджър "Оценки и пазарни анализи" в Colliers.  "Процентно увеличението на инвестициите е вярно и ние до момента имахме сравнително добра първа половина на годината. Увеличението е толкова голямо, поради факта, че през миналата година 75%  се случи в последното тримесечие на годината. През 2020 г. инвеститорите се отдръпнаха и искаха да разберат какво ще се случи. Тогава пак се случи основният обем сделки в края на годината. През 2021 г. по същата логика, 2022 г. избухна войната в края на февруари, по същата аналогия инвеститорите се отдръпнаха, докато пазарът намери някаква посока. Характерно е за нашия пазар, че инвеститорите не са прибързани, по никакъв начин не са притеснени и нямат спешност. Могат да се отдръпнат, да анализират, доколко е устойчива някоя инвестиционна възможност", добави Георгиев.

Освен изследването на Colliers и изследване на McKinsey горе-долу потвърждава заключението, че “градовете супер-звезди, големите мегаполиси, които са 8-9-10 в световен мащаб. Заключението накратко е, след пандемичния шок, ограниченията и промяната на начина на живот, работа и пазаруване, все още търпят негативните ефекти от това и все още не са се възстановили", каза Николай Георгиев, . Хората не са се върнали напълно да работят от офиса, а в търговските центрове хората пазаруват локално, пандемията разсели ядрата на тези големи градове работната сила и с това тяхната покупателна сила се измести на други места.

За собствениците и за инвеститорите в тези сгради, това са инвестиционни имоти, и за тях означава допълнително предизвикателство, тъй като те трябва да се борят с ефекта на нарастващи лихвени проценти. "Те трябва да се преборят с инфлацията, с разходите за поддръжка на сградите. В този микс от предизвикателства няма да им е лесно, това е валидно за тези няколко големи мегаполиса, тъй като недвижимите имоти са локално явление и се отчита местното търсене и предлагане на тези имоти в контекста на съответния град", подчерта мениджърът.

От последните пет години, в момента е периодът с най-висока макроикономическа несигурност, “вследствие не само на пандемията, на войната, на лихвените проценти. Има предпоставки за рецесия от известно време насам. Спадът на инвестиционните обеми, което показа нашето проучване в Централна и Източна Европа основно, е факт и в Западна Европа", отбеляза Георгиев.

България и да действа със забавяне от Западна Европа, може би няма да е толкова сериозно, колкото се случва на Запад, където се вдигнаха рязко лихвените проценти от Федералния резерв и Европейската централна банка, от преди година и в момента са на най-високите си нива от последните 10 години. В България лихвите са все още ниски. Могат да се намерят на 3% за ипотека и на 6% за инвестиционен кредит за бизнес имот. В страните от Централна и Източна Европа те са двуцифрени, което затруднява транзакциите и нормалната дейност на тези имоти.

Преди пандемията практика като работа от вкъщи, въобще не съществуваше в голяма част от фирмите. “Сега вече служителите очакват да им бъде предложена инфраструктурата и да се възползват от това нещо поне няколко дни в месеца". Фирмите, които наемат офиси промениха практиката си от това да държат почти 100% работни места на това да поддържат вече 60-70% работни места за 100 служителя", сподели Георгиев..

Хибридният модел на работа, да можеш да работиш от офиса, от вкъщи или откъдето и да е, и от споделено работно пространство, е вече очакван от хората, които работят. Българският капитал заема 50% от този инвестиционен обем, докато в Полша местният капитал е 2%, те работят предимно с международен капитал. В момента нямаме международен капитал, може би ще ни бъде в полза, да не се усети толкова спада, подчерта Георгиев.

“Търговските центрове тип МОЛ, след като преодоляха предизвикателствата наложени от пандемията преди 2-3 години, в момента се чувстват много добре и са надминали показателите от 2019 г., която беше последната нормална година преди пандемията, от наеми, от посещаемост, от обороти на търговците. Търговските центрове в цялата страна са в отлично здраве. “Търговските паркове, които се строят в покрайнините на града и представляват метални кутийки, които се използват за търговия, са много по-евтина алтернатива на търговския център, за да могат да влязат търговци в тези населени места. Наемите и такса поддръжка са много ниски. Преди 2-3 години имаше около десетина търговски парка, към момента са 50, има още 15 в активен строеж, 10-ина в напреднал етап на планиране и развитие и те бяха печеливши покрай пандемията, тъй като търговските паркове не бяха затворени със същите ограничения за търговските центрове", обясни Георгиев.

Инвестициите към момента за първото полугодие са 90 млн. евро. Добро първо полугодие, с уговорката, че се надяваме второто да бъде още по-добро, прогнозира експертът.

Като изключим политическата ситуация в последните 1-2 години, която не прави България по-атрактивна, имаме предимства, които са на хартия - ниските лихвени проценти в момента, съчетани с високото ниво но доходност от бизнесимоти, ни прави много атрактивни. "В България такива бизнесимоти могат да се намерят на 7,5-7,75% възвращаемост, докато в Лондон възвращаемостта е 2-5-3% за офисграда. При равни други условия е много по-добре да се купи имот в България. Недостатък ни е бюрокрацията, корупцията и очакванията за корупция, които имат чуждестранните инвеститори и липсата на ликвидност", каза още Георгиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: