Николай Костов: Липсват масови антибиотици за деца и възрастни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:57 / 03.01.2023
604
Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за NOVA NEWS.

Според него липсват складове. "Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

По думите му дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества, но това не е направено. "Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта", прогнозира Костов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).